Hlavní obsah

Tesla znovu odkládá model Roadster, má prý větší starosti

Foto: Tesla

Měla to být jedna z nejdůležitějších novinek roku 2020 – nový elektromobil automobilky Tesla s neuvěřitelným výkonem a balistickou dynamikou. Jenže nyní Elon Musk, vizionář stojící za americkým zázrakem, otevřeně přiznává, že jeho oficiální představení letos nestihnou, protože mají daleko důležitější starosti.

Článek

Každý model americké automobilky Tesla je jejími skalními fanoušky vítán stejně nadšeně jako nový iPhone. Před rokem ohlášený sportovní elektromobil Roadster pak byl očekáván ještě napjatěji, protože se měl rázem stát jedním z nejrychlejších aut na trhu. Na stovku měl totiž vystřelit za 1,9 sekundy (takhle rychle to neumí ani Bugatti Chiron, nejrychlejší auto současnosti), čtvrt míle zvládne pod devět sekund (Bugatti Chiron se stěží dostane pod deset sekund) a poletí přes 400 km/h. Přitom by měl mít dojezd až 1 000 kilometrů. A taky deset přídavných raket, které mu pomohou při doslova raketové akceleraci.

To je kvantový skok od úplně původní Tesly Roadster, se kterou automobilka v roce 2008 začínala. Rozhodně nebyla pomalá, její výkony začínaly někde u 250 koní, nejrychlejší verze s 290 koni zvládla stovku lehce pod čtyři sekundy a jela až 200 km/h. Nový Roadster je však rychlostně úplně někde jinde…

Foto: Tesla

První Tesla Roadster byl podstatě Lotus Elise s balíkem baterií z notebooků místo spalovacího motoru

Problém je, že se ho hned tak nedočkáme. Jeho premiéra byla ohlášená na letošní rok, ale už teď je jasné, že se výrazně opozdí. Elon Musk řekl v nedávném rozhovoru se stand-up komikem a moderátorem Joem Roganem, že má teď větší starosti. Nejde jen o zastavení výroby (a toku příjmů) v důsledku koronavirové krize, Tesla také urychleně staví novou továrnu v Evropě, v Americe a Číně rozjíždí výrobu nového modelu Y. Před začátkem výroby Roadster chce Musk ještě uvést na trh vylepšenou verzi Modelu S a také začít produkovat futuristický pick-up Cybertruck. „Roadster je pro nás takový dezert,“ popsal situaci Musk, „nejdřív ale musíme mít maso, brambory, zeleninu a tak dále.“

To v překladu znamená, že si na Roadster ještě nějakou dobu počkáme. Možná dorazí ke konci roku 2021, ale s velkou pravděpodobností ještě o rok později. To Teslu připraví o náskok, protože elektrické nebo hybridní hypersporty s neuvěřitelnými dynamickými parametry rostou jako houby po dešti. Za dva roku už možná Tesla Roadster nebude tak šokující pecka, jakou mohla být letos.

Reklama

Načítám