Hlavní obsah

Hodnota akcií Tesly stále strmě roste. Nikdo neví proč

Foto: Shutterstock/Nadezda Murmakova

Po letech nejistoty zřejmě přechází Tesla do období hojnosti – namísto obří spotřeby červeného inkoustu na odepisování ztrát a permanentního žadonění u bank o další úvěr na nutné investice se automobilce peníze jen hrnou. Prodejům se daří, výroba frčí na plné obrátky, továrny rostou jako houby po dešti a investoři dělají všechno proto, aby na tom taky něco vydělali.

Článek

Již od loňského října cena akcií americké automobilky Tesla podnikatele Elona Muska velmi strmě stoupá – začínalo se na 250 dolarech za kus (5 700 Kč), nyní je hodnota více než trojnásobná – aktuálně částka osciluje okolo 800 dolarů (18 300 Kč). Hodnota celé společnosti tak činí více než 160 miliard dolarů (před pár týdny to ještě bylo o 60 miliard méně), takže je cennější než automobilky Volkswagen a BMW dohromady!

Foto: Lynxbroker.cz

Hodnota akcií automobilky Tesla stoupá závratnou rychlostí. Nikdo neví proč

To je samozřejmě dost absurdní situace pro automobilku prakticky bez historie (založena byla v roce 2003, první masový vůz Model S přišel až v roce 2012) s pouhými třemi (pravda, brzy již čtyřmi) čistě elektrickými modely na trhu (a dalšími třemi v zásobě) a roční produkcí na úrovni 367 500 vozů (i malé Volvo vyrábí dvojnásobek).

Důvod? Tak ten právě nikdo nezná. Ani zkušení analytici trhu, ani protřelí obchodníci s akciemi, a dokonce ani matadoři automobilového průmyslu. „Často jsem konzultoval s lidmi z Goldman Sachs, kteří jsou jedni z největších světových expertů na vysvětlování vývoje cen akcií. Nyní se oni ptají mě, jestli nemám tušení, co se to vlastně s Teslou děje,“ vysvětloval v podcastu BBC Business Daily věhlasný manažer Bob Lutz , který dlouhé roky šéfoval v General Motors, Chrysleru i Fordu. „Ale nikdo to nedokáže vysvětlit. Současný růst je hnán čistě psychologicky, možná až masovou psychózou.“

Je to znamení, že i obchodníci začínají věřit budoucnosti elektromobility? Nebo je to snad jen nafouknutá akciová bublina? Nebo nějaká manipulace trhu? To vážně nikdo neví, ale podle nejnovějších odhadů by si Tesla měla v průběhu letošního roku vysokou hodnotu akcií udržet. Tak co uděláte s těmi svými – prodáte je, dokud jsou rekordně vysoko, nebo si je ještě necháte a risknete propad? No, nejspíš teď (stejně jako my) litujete, že jste si už dávno nějaké nekoupili, protože byste teď byli klidně i milionáři…

Reklama

Načítám