Hlavní obsah

Tesla představila elektrický pickup s výkony supersportu

Foto: Tesla

Cybertruck má opravdu nezaměnitelný design. Předefinuje vzhled běžných offroadů?

Nerozbitný. Neprůstřelný. Na baterky. A za skvělou cenu. Dámy a pánové, zapomeňte na všechno, co jste zatím na silnici viděli. Zapomeňte na běžné elektromobily. A zapomeňte taky na chvíli, že se Tesle střídavě predikuje krach i obrovské zisky. Elon Musk totiž ukázal světu svoji novou hračku, elektrický pickup, který si zaslouží vaši pozornost, ať už máte vztah k elektromobilitě jakýkoliv.

Článek

O elektrickém pickupu mluví Musk už několik let. Stejně jako o spoustě dalších věcí, samozřejmě. Ale teď už ho představil, byť jako koncept. A i kdyby měl být sériový vůz o trochu obyčejnější, pořád se bude absolutně vymykat. Jeho design i výkony jednoduše berou dech.

Ano, opravdu se díváte na auto, které se chystá do výroby. Vypadá jako expediční kosmické vozidlo nebo jako filmová hračka z Hollywoodu, ale není to sci-fi, je to realita. Tesla Cybertruck Pickup. A zdaleka nejde jen o to, jak vypadá…

Jistě, jeho design je absolutně nezaměnitelný a podobná auta jsme si kreslili do školních sešitů. Elon Musk nejspíš taky. Taky jsme snili o tom, že budou téměř nerozbitná. A hle, Cybertruck má karoserii ze speciální ocelové slitiny, která je 38krát pevnější než běžná ocel a jeho skla prý odolají 9milimetrové střele. Když auto představil na pódiu, přišel chlápek s ocelovou palicí a několikrát do něj praštil. Nestalo se vůbec nic. Odolala karoserie i lak. Protože je na vzduchovém podvozku, může měnit světlou výšku. Přední nájezdový úhel je 35 stupňů. A korba má ložnou plochu, která pojme náklad o objemu až 2 800 litrů a uveze 1,5 tuny.

Foto: Tesla

Neprůstřelná skla a karoserie odolná vůči běžnému mechanickému poškození

Jestli vám tohle všechno přijde mimořádně působivé, vězte, že to hlavní teprve přijde. Musk se už totiž pochlubil s prvními technickými údaji a všichni, kdo modely od Tesly sledujete nebo jste se s nimi dokonce svezli, můžete potvrdit, že rychlost jim rozhodně nechybí. Cybertruck Pickup bude k mání ve třech provedeních. Základní model s jedním elektromotorem bude mít pohon zadních kol, na 96 km/h zrychlí za 6,5 sekundy a má mít dojezd 400 kilometrů. Nad tímto modelem bude verze se dvěma motory a s pohonem všech kol, ta už zrychlí na 96 km/h za 4,5 s, jede 190 km/h a její dojezd je až 482 km. No a pak je tady ještě třímotorová verze…

Maximální rychlost 210 km/h není nic moc, ale zrychlení za 2,9 sekundy a dojezd 800 kilometrů, to už je něco! A to vše za cenu 39 900 USD, což je v přepočtu 920 tisíc korun!

Ano, výkonové parametry jsou jedna věc, ale nezaručují autu skutečnou rychlost v reálném světě. Jenže vzduchový podvozek umí všelijaké věci... Potlačit náklony karoserie v zatáčkách a při brzdění, snížit světlou výšku, když jedete po dálnici a Musk na tiskové konferenci doslova mluvil i o tom, že Cybertruck pojede jako po kolejích.

Na tohle se tedy opravdu těšíme! Tesla Cybertruck se má začít prodávat v roce 2021 a třímotorová verze má dorazit o rok později. Už teď si ale jednotlivé modely můžete rezervovat. Není pochyb o tom, že Musk se s Teslou pohybuje na hranici geniality a šílenství, ale vlastně mu držíme palce.

Reklama

Načítám