Hlavní obsah

Jak do Chorvatska 2023: Letos se vám dovolená prodraží. Na co se připravit a kolik vás po cestě budou stát pohonné hmoty a dálnice

Foto: Shutterstock

Ilustrační fotografie.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatsko je nejoblíbenější dovolenkovou destinací, kam každý rok vyrážejí stovky tisíc Čechů za relaxací. Než se však vydáte na cestu svým vozem, přečtěte si nejprve, kudy se tam nejlépe dostat, kolik vás to bude stát a na co byste si měli dát pozor, aby se vaše zasloužená dovolená nezměnila v noční můru.

Článek

Doba dovolených se blíží a letos si tu pohodu u moře opravdu zasloužíte. Abyste do cíle dojeli v plném komfortu a bez problémů, máme pro vás souhrn informací a rad, které vám přípravu ulehčí.

Nejdůležitější změnou je, že Chorvatsko letos vstoupilo do Schengenu, což sice znamená výhodu zrušení hraničních kontrol, na druhou stranu to v souvislosti s přechodem k euru a obecným zdražováním také přináší dost vysoké ceny prakticky úplně všeho – kupodivu s výjimkou cen paliva a dálničního mýta.

Kdy vyrazit do Chorvatska?

Kritické jsou pátky odpoledne a soboty, to jsou nejvytíženější termíny, a čekají vás tak nejdelší kolony.

Rizikový je také první prázdninový týden (3. až 7. 7.), kdy na cestu vyrazí Němci z osmi spolkových zemí. Dalším problémovým termínem je přelom července a srpna, kdy začínají prázdniny v Bavorsku a Bádensku-Württembersku.

Pokud ale vyrazíte uprostřed týdne, neměli byste mít žádné zásadní problémy. Myslete na bezpečnost svou a svých blízkých a dělejte si pravidelné pauzy na odpočinek (stačí na půl hodinky zastavit a nechat odpočinout oči) – únava může být zákeřná.

Kudy jet do Chorvatska?

Skvělá zpráva je, že dálnice D1 je napříč celou republikou sjízdná poměrně bez problémů (tedy do první nehody). Jestli pak budete pokračovat přes Rakousko a Slovinsko nebo Slovensko a Maďarsko, je už čistě na vás.

Chorvatsko se letos v lednu stalo součástí schengenského prostoru, takže neoblíbené prohlídky dokladů na hranicích spojené s frontami jsou již minulostí.

Kolik stojí cesta do Chorvatska?

Průměrné ceny litru palivabenzinnafta
Rakousko37,20 Kč35,50 Kč
Slovensko37,60 Kč33,80 Kč
Slovinsko33,20 Kč34,30 Kč
Maďarsko36,90 Kč35,50 Kč
Chorvatsko32,40 Kč32,90 Kč
Dálniční známky a mýtné10denníměsíční
Rakousko9,90 eura (234 Kč)29,00 eura (686 Kč)*
Slovensko12 eur (284 Kč)17 eur (402 Kč)
Slovinsko15 eur (355 Kč)**30 eur (710 Kč)
Maďarsko5 500 HUF (350 Kč)8 900 HUF (567 Kč)
Chorvatskomýtné: zhruba 6 eur (141 Kč) na 100 km
Vysvětlivky: * dvouměsíční; ** 7denní

Připomeňme loňský přechod Slovinska k elektronické dálniční známce (roční známka tak platí od data nákupu, zvolit také můžete odložený začátek platnosti až o 30 dní) – pořídit ji můžete na webu Evinjeta.dars.si.

Elektronická dálniční známka platí také na Slovensku a v Maďarsku, pořídit ji můžete také v Rakousku, ale učiňte tak s předstihem, protože kvůli možnosti odstoupení (pozor, i na webu můžete narazit na předražené překupníky) od smlouvy platí až osmnáctý den od pořízení (pokud ji ale kupujete jako podnikatel na IČO, tak platí ihned, avšak bez možnosti vrácení). Pohodlnější je tak koupit známku nalepovací.

Foto: Jan Majurník

Prázdná dálnice vybízí k vysoké rychlosti, která ovšem přitahuje pozornost policie.

V Chorvatsku žádná dálniční známka není, úseky dálnic jsou však zpoplatněny mýtem. Průměrná cena mýtného pro osobní vozidla je zhruba 6 eur / 100 km, během letní sezony jsou ceny navýšené o 10 % oproti zbytku roku. Přesnou cenu mýtného pro váš úsek si můžete dopředu spočítat pomocí online kalkulátoru na webu chorvatského mýtného systému www.hacr.hr.

Mýtné lze platit penězi (hotovostí nebo kartou) nebo s využitím elektronické viněty ENC. Funguje na bázi kreditu (který můžete dobíjet a kontrolovat v mobilní aplikaci) a přináší nejen rychlejší odbavení u mýtných bran (lze využít speciální pruh), ale také 22% slevu na cenu mýta.

Tolerance alkoholu v Chorvatsku

Chorvatsko nemá nulovou toleranci, jež platí v Česku. Ale i tak si s alkoholem před jízdou dávejte velký pozor. Pro řidiče nad 25 let platí limit 0,5 promile, pro mladší je to ale nula.

Pokud se chystáte na více než tisícikilometrovou cestu do Chorvatska, obrňte se trpělivostí, dbejte na pravidelný odpočinekbuďte opatrní. Redakce Garáž.cz vám přeje šťastnou cestu, příjemnou dovolenou a bezpečný návrat!

Reklama

Načítám