Hlavní obsah

Svolávací akce na pneumatiky - nemáte je i vy?

Foto: Continental

Svolávací akce se týká pneumatik Continental ContiPremiumContact 5

Automobilky dělají svolávací akce poměrně často, když se přijde na nějaký akutní problém, který si vyžaduje neodkladné řešení. Teď dělá svolávací akci výrobce pneumatik - hrozí, že se se může oddělit běhoun od kostry obutí, což by mohl být fatální problém.

Článek

V rychlém výstražném systému EU Rapex se objevila svolávací akce na pneumatiky, což nebývá úplně nejčastější. V tomhle případě ale není radno celou věc podceňovat, protože hrozí oddělení běhounu od kostry obutí. Jinými slovy, pneumatika se může roztrhnout - už jste to možná už viděli u nákladních vozů, v případě osobního auta by to mohlo znamenat ztrátu řízení a následnou nehodu. Navíc jde o hodně oblíbený a používaný model 215/60 R16.

„V Rapexu je uvedeno, že se jedná o chybu výroby či materiálu a že se svolávací akce týká pneumatik Continental ContiPremiumContact 5 vyrobených ve 33. až 36. týdnu roku 2017,“ říká Roman Beránek ze serveru Svolavacky.cz, který se reporty Rapexu dlouhodobě zabývá. „Není uvedeno přesné množství, ale protože celková denní produkce fabriky v Rumunsku, kde se ContiPremiumContact 5 také vyrábí, je čtyřicet tisíc kusů, asi to nebude úplně málo.“

Oslovili jsme české zastoupení Continentalu, které nás ubezpečilo, že vadné pneumatiky se na českém trhu neprodávaly, oficiálně byly jen v Německu, Rakousku, Finsku, Holandsku, Rumunsku, Austrálii a Novém Zélandu. Všeho všudy by se mělo navíc jednat jen o 1650 kusů, které by se musely do Česka dostat přes překupníky.

Pokud chceme mít jistotu, vězte, že svolávány jsou pneumatiky vyrobené ve 33. až 36. týdnu roku 2017 a vy je snadno poznáte podle čísla DOT na boku - mají označení DOT 6G5MD85Y3317 až 6G5MD85Y3617. Z toho je tedy patrné, že tři týdny byly ve výrobě vadné gumy. Pokud je náhodou máte na svém autě, obraťte se co nejrychleji s žádostí o jejich bezplatnou výměnu na svého prodejce, který by se měl o vše řádně postarat.

Reklama

Načítám