Hlavní obsah

Pick-upy se naučily nový trik – Nabíjení solárními panely

Foto: Worksport

Picku-upy by mohly být zase o něco praktičtější. Společnost Worksport, která se zabývá výrobou krytů na jejich korby, přišla s nápadem zabudovat do takového krytu solární panely. Vůz by se tak mohl využívat pro nabíjení různých přístrojů, které může řemeslník potřebovat při práci, eventuálně by mohla energie sloužit i k dobíjení baterií pohánějící budoucí elektrické verze pick-upů.

Článek

Lidé po celém světě, ať už jde o řemeslníky, zemědělce, energetiky nebo třeba záchranáře, si zamilovali pick-upy pro jejich neuvěřitelnou univerzálnost, nezastavitelnou průchodnost terénem, nepřekonatelnou odolnost a neúnavnou pracovitost. Nyní mohou být pick-upy ještě užitečnější, protože je kanadská společnost Worksport, která se specializuje na výrobu krytů na korby všech možných modelů pick-upů různých výrobců, naučila nový šikovný trik.

Celý systém projektu Terravis, který firma prezentuje jako zcela revoluční, je poměrně jednoduchý. Auta často zůstávají zaparkovaná venku na slunci, což mělo dosud jediný efekt v tom, že se uvnitř nepříjemně zahřívala. Nyní ale sluneční energii půjde zachytit pomocí solárních panelů a přeměnit ji na elektrickou energii uloženou v soustavě baterií. Tuto elektřinu může majitel vozu využít pro nabíjení různých přístrojů a nástrojů – od mobilního telefonu přes laptop až po aku vrtačku nebo motorovou pilu. Kryt je navíc dostatečně pevný a odolný, aby se řemeslník nemusel bát nechávat drahé vybavení zamčené na korbě auta.

Foto: Worksport

K samotnému panelu patří i obslužná elektronika a bateriový balík, vše je ale kompaktní a nezabírá to příliš prostoru na korbě

Už to se zdá jako dobrý nápad, ale firma ho hodlá posunout ještě o pořádný kus dál. Elektřina ze slunce by totiž klidně mohla dobíjet baterie elektřinou poháněných pick-upů, které už brzy dorazí na trh. Na svých stránkách firma hovoří o tom, že systém Terravis „bude vytvořen tak, aby produkoval přiměřenou energii pro budoucí elektrické vozy“. Společnost tvrdí, že by celý systém měl být schopný (za ideálních podmínek a v závislosti na velikosti sběrné plochy dle konkrétního modelu vozu) zajistit zhruba pětinu běžné denní spotřeby elektrického pick-upu. Zadarmo. To není špatné...

Foto: Worksport

Pick-up může být se solárními panely ještě šikovnější než dřív

Vlastně úplně zadarmo to není. O ceně systému společnost neinformuje, ale solární panely nejsou známé zrovna svou laciností. Zahraniční servery, které se tomuto výrobku ve svých textech věnují, si navíc často pokládají otázku, jestli takovou vychytávku na svůj vůz nenamontuje některá ze zmíněných automobilek sama a zřejmě i levněji. Uvidíme. Nám se takové řešení líbí, jako ostatně každý dobrý nápad, který nám ulehčí život s auty.

Reklama

Načítám