Hlavní obsah

Za neodklizený sníh na autě a námrazu hrozí pokuta. Co když ale s takovým autem způsobíte nehodu? Jak se na to tváří pojišťovna?

Foto: Jan Majurník

Zasněžené auto občas někoho motivuje i k uměleckým dílům…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarek Nohavica zpívá ve své jedné písni o tom, že silničáři jsou překvapeni velice, že sníh zasypal jim silnice. Na rovinu, sníh občas překvapí každého, a to včetně nás běžných motoristů. Stačí ráno vstát, vidět zasněžené auto a hned se vám nic nechce. Co když ovšem s nedostatečně ometeným či zamrzlým vozem vyjedete do provozu?

Článek

Zima se nám letos přihlásila o něco dříve, než jsme byli za poslední roky zvyklí. Inu, je prosinec, takže sníh má prostě svůj nárok. Na druhou stranu tento nepřítel běžných motoristů způsobuje celkové zpomalení provozu, zejména když někdo bílou pokrývku na cestě podcení a havaruje.

Foto: Jan Majurník

Zasněžené auto je častým zimním chlebem řidičů parkujících na ulici.

Jedním z faktorů zimního provozu, kterým trpím auta parkující na ulici, je jejich zasypání sněhem nebo pokrytí ledem. Někteří motoristé ovšem nevezmou do ruky smeták a nezačnou poctivě ometat a škrábat, nýbrž si na čelním skle vytvoří průzor a ve svém sněhem kamuflovaném tanku vyrazí kupředu.

A to je chyba, protože auto byste měli před výjezdem odmést a odmrazit celé včetně světel i registračních značek. Nezapomínejte na kapotu, protože vám za jízdy odlétající sníh bude průběžně zasypávat čelní sklo a zhoršovat výhled, zatímco ponechaná sněhová pokrývka na střeše bude zasypávat skla aut za vámi, což je neméně nebezpečné. Takže pokud kvůli zasněženému čelní mu sklu nechcete bourat nebo nechcete, aby zezadu někdo naboural do vás, stojí za to věnovat čištění auta nějakou tu minutu navíc.

Co ovšem hrozí za nedostatečně ometené auto, popřípadě zamrzlá skla nebo jinak „maskovaný“ vůz přírodním sněhem či ledem? Od policie flastr, ovšem pojišťovna překvapila…

Foto: Vladan Laxa

Zamrzlá skla? Tankový průzor nestačí, odmrazte je celá.

Z Ministerstva dopravy nám dorazila odpověď, která odpovídá na otázku zamrzlých a zasněžených oken, potažmo i sněhové čepice. Zákon o provozu na pozemních komunikacích toto zakazuje, konkrétně takto:

Řidič nesmí:

  • řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran
  • řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích

Lenost očistit okna a karoserii pak může řidiče vyjít na krásných 2 000 Kč na místě, případně na 1 500 až 2 500 Kč ve správním řízení.

A co pojišťovna? Co když jakožto řidiči se špatně očistěným autem způsobíte bouračku? Například pojedete s tankovým průzorem a přehlédnete jiné vozidlo? Nebo pokud bude zjevné, že vaše neočištění vozu zapříčinilo nehodu?

Foto: Jan Majurník

Víte, že většina osobních vozidel má vyhřívané zadní sklo? Stačí stisknout příslušné tlačítko, chvíli počkat a kouzlo se dostaví.

Budete se divit, ale pojišťovna, tedy alespoň Kooperativa, to nijak sankcionovat nebude. Milan Káňa z „koopky“ se vyjádřil takto. „Tyto případy by pojišťovna neřešila. To je podobné porušení předpisů, jako když řidič projede na červenou.“

Z výše uvedeného tedy nevyplývá, abyste se na ometání vozů vybodli a jezdili se sněhovou čepicí nebo tankovým průzorem. Na druhou stranu pokud se stane malér, nemusíte se bát kvůli takovému porušení předpisů o krácení pojistného plnění. Což vždy nemusí být úplně dobře, co myslíte?

Současná pokuta za neometené/neodmrazené auto je dle vás?
Nedostatečná. Postih by měl být přísnější.
76,8 %
Dostatečná, nic by se měnit nemělo.
16,2 %
Příliš vysoká, měla by být naopak mírnější.
7 %
Celkem hlasovalo 272 čtenářů.

Reklama

Načítám