Hlavní obsah

Škrabka, teplá voda nebo deka: Jak rychle a pohodlně odmrazit skla na autě

Foto: Shutterstock / Mulevich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima je pro provoz auta nejméně příjemné období, zejména pokud neparkujete pod přístřeškem, ale venku. Každé ráno to otravné škrábání a odmetání auta od sněhu. Jak rychle odmrazit sklo, aby to stálo co nejméně práce?

Článek

Ne všichni máme v autech vyhřívaná čelní skla. Což je naprosto skvělý pomocník pro odstraňování námrazy. Zvláště, pokud je k dispozici ještě nezávislé topení. Nastartujete, zmáčknete tlačítko a než se nadějete, led na skle se začíná rozpouštět.

Sice čerstvý sníh budete muset odmést tak jako tak, ale určitě si tím ušetříte spoustu práce. Jenže co tehdy, když vyhřívané okno nemáte? Můžete sklo polít teplou vodou? Ta přece led rozpustí. Nebo ne?

Ohledně používání horké vody na promrzlé okno venku stojícího auta se vedou diskuse už dlouho. Někdo říká, že to tak dělá už roky a nikdy se mu nic nestalo, jiní varují před tím, že okno může prasknout. A skutečně, mnoha lidem už při takovém pokusu čelní sklo popraskalo. Takže kde je pravda a co s tím?

Horkou vodu ne, ale vlažná by vadit neměla

Polévat promrzlé auto vařící vodou je nesmysl, který snad nenapadne nikoho. Sice na internetu existuje několik videí, kdy se sklu nestalo nic, ale riziko je to i tak vysoké.

Námrazy na skle se lze totiž snadno zbavit i jen vlažnou vodou. Stačí, když má pokojovou teplotu, nebo maximálně takovou, pod jakou si myjete ruce. Nenarazili jsme na případ, kdy by čelní sklo prasklo.

Foto: Shutterstock / mkrberlin

Stále potkáváme auta, na kterých si řidič vyškrábal jen rychle takovýto tankový průzor. Asi si dovedete představit, jak „dobrý“ přehled o situaci kolem řidič takového vozu musí mít.

Neberte to ale jako naše doporučení a zkoušejte to na vlastní riziko. Určitě záleží i na materiálu použitého okna a na tom, jestli je upevněné v rámu třeba v pružnějším pryžovém těsnění (které zvládne kompenzovat roztažnost teplem), nebo v tvrdším lepidle, jež už tak pružné není. A asi také hodně záleží i na samotné kvalitě skla. U levných neoriginálních náhražek bychom byli dost skeptičtí.

Foto: Shutterstock / Rizvanov Ruslan

Námrazu rychle rozpustí i patřičná chemie, ale hodí se spíše na odmrazení zámků, zrcátek, lišt stěračů či světel. Na velké plochy oken byste spotřebovali tolik odmrazovací kapaliny, že byste se nedoplatili.

Samozřejmě je potřeba auto nejprve zbavit sněhu, teprve pak lze okno a stěrače polít. Je to účinný způsob, jak se rychle zbavit námrazy na okně bez dlouhavého škrábání. Jen je potřeba důkladně očistit stírací lišty a zbavit je ledu. A hlavně pak okno setřít, ať vám na něm voda hned zase nepřimrzne.

Pozor na nekvalitní škrabky a jiné nástroje

Pokud upřednostňujete tradiční škrábající metodu, bude to trvat déle a trochu se nadřete. Ale funguje to. Jen je potřeba použít kvalitní škrabku, která se používá jen na sklo.

Foto: Shutterstock / trendobjects

Vyhněte se kovovým nástrojům. Škrabka by měla být z pevného a kvalitního plastu. I sklo auta můžete totiž poměrně snadno poškrábat.

Bohužel už jsme viděli mnoho aut, která měla poškrábaná okna, ať už od kovové škrabky původně určené na stavební práce, nebo od příliš měkké, v níž byly zasekané drobné kamínky (a ty pak okno poškrábou). Opatrně také kolem plastů a gumových těsnění dveří a oken.

Hlavně na očišťování auta nepoužívejte věci jako lopatu, hrablo a podobně. Lak na karoserii má jen určitou tvrdost a kovová lopata je opravdu nevhodná.

Jaká je prevence?

Radit někomu, kdo každý večer marně hledá parkovací místo na sídlišti, aby parkoval v garáži, je opravdu „knížecí rada“. Mnoho lidí si oblíbilo čelní sklo zakrývat, a to buď kartonem, dekou, či něčím podobným. Existují i krycí fólie, sloužící ale především jako stínítko v létě. To samozřejmě do jisté míry funguje, ale pak musíte mít kam tu deku plnou vody a sněhu (nebo karton či umakartovou desku) dát.

Foto: Martin Žemlička

I ta izolační fólie funguje a dá se používat opakovaně, jen ji musíte mít kam schovat. Karton je nouzové jednorázové řešení a většinou se vlhkostí rozpadne a kusy papíru stejně přimrznou ke sklu

Poměrně funkční, nebo tedy aspoň život zjednodušující metoda, je aplikace tzv. „tekutých stěračů“, což je hydrofobní keramická ochrana skla.

Funguje to hlavně v dešti, ale výhodou je i to, že s kvalitně aplikovaným přípravkem (povrch je potřeba velmi důkladně odmastit a očistit strojově pomocí leštičky se speciálním kotoučem a čisticím prostředkem) na skle okno opravdu méně namrzá, nebo dokonce vůbec. Případně jde námraza velice snadno odstranit.

Reklama

Související témata:
Načítám