Hlavní obsah

Neradi škrábete okna? Proti námraze lze bojovat i zadarmo!

Foto: Shutterstock

Ranní škrabání oken je dost otravná povinnost. Naštěstí tu jsou cesty, jak se mu vyhnout…

Zima obecně je pro automobily i motoristy nejnáročnějším obdobím. Současné teploty hluboko pod bodem mrazu pak přinášejí i důkladně zamrzlá okna. Jak s tím lze bojovat, pokud nemáte garáž nebo nezávislé topení? Vyzkoušeli jsme to na vlastní kůži a máme pro vás to nejlepší řešení!

Článek

Ranní škrábání okenních skel sice zabere jen pár minut, nic záživného to ale není. A přestože existuje levná ochrana, většina aut na českých sídlištích – co jsme tento týden pozorovali – měla okna zamrzlá. Fólii, kterou večer nainstalujete za deset patnáct sekund, mělo tak jedno auto z deseti.

Vyzkoušeli jsme v praxi, co nejlépe pomůže zabránit námraze. Do boje nastoupila clona, bublinková fólie, bavlněná látka a obyčejný kus kartonu – z papírové krabice ze supermarketu nebo z pizzerie.

Clona na přední okno s vrstvou hliníku není drahá, přijde na nějakých 100 korun. Výhodou je, že ji můžete přivřít do dveří, takže vám ji neodfoukne vítr ani neodcizí nenechavec. Večer nasadíte a ráno nemusíte přední sklo škrábat. Jednoduché a dokonale funkční. Ověřeno dlouhodobě a díky bohatě dimenzovanému tvarování a dokonalému přilnutí nebylo třeba ani jednou škrábat námrazu.

Foto: Martin Žemlička

Izolační fólie i kus kartonu dokáží ochránit sklo před námrazou velmi účinně

Pokud však chcete ušetřit nebo fólii zrovna nemáte po ruce, můžete použít papírový karton. Funguje to překvapivě dobře! V desetistupňovém mrazu okno zkoušené fabie ochránil stejně dobře jako fólie. Po celonoční službě jsme ale na kartonu viděli drobné poškození od vlhkosti. Počítáme, že déle, než pár týdnů, by jeden kus kartonu použít nešel…

Nejvíce námrazy do sebe přes noc nasála látka (starý kus textilu). To je potenciálně problém – odložená uvnitř auta by zvýšila vlhkost a mohla by vést k pozdějšímu zamlžení skel zevnitř, navíc by mohla zplesnivět. Coby izolant však fungovala velice dobře.

Foto: Martin Žemlička

Vlevo byla fólie, vpravo karton. Obě varianty zafungovaly velmi přesvědčivě

Bublinková fólie měla kvůli své lehké konstrukci tu nevýhodu, že se svezla po skle dolů. Pokud jste trochu jako Láďa Hruška, mohli byste si izolepou slepit fólii ve tvaru předního okna vašeho auta a funkčnost by byla zaručena. Výhodou oproti kartonu a látce je, že bublinková fólie odpuzuje vlhkost a je vodotěsná.

Takže kdo vyhrál? Vítězem netradičního testu je klasická fólie, která má nejlepší funkčnost a odolnost, a přitom stojí pakatel. Pokud přece jen chcete ušetřit, osvědčil se i prostý papírový karton.

Foto: Martin Žemlička

Proti námraze lze účinně použít i starý kus hadru nebo bublinkovou fólii, z praktického pohledu je to však poněkud problematické

Co vám naopak doporučit nemůžeme, je odmrazování okna pomocí vody. Ani horká voda vylitá na sklo nefunguje, navíc tepelný šok poškodí strukturu skla a v nejhorším případě může sklo i prasknout. Vlažná voda sklo sice nepoškodí, jenže ani neodmrazí.

Když je sklo namrzlé, můžete buď počkat, zda jej vyšší teplota či slabé zimní slunce během dne bezpracně rozmrazí nebo musíte sáhnout po plastové škrabce. Za dvacet korun ji koupíte na každé čerpací stanici a v nouzi pomůže třeba plastová karta – s tou platební to ale raději nezkoušejte, aby se nepoškodila a vy jste nezůstali dočasně bez peněz. Každopádně už aby bylo jaro…

Jak odmrazujete čelní sklo?
Škrabka to jistí.
28,3 %
Fólie, karton, deka na čelním skle.
47,3 %
Horká voda, žiju život na hraně.
4,3 %
Mám vyhřívání čelního skla nebo parkuji v garáži, zimě se jen směju.
20,1 %
Celkem hlasovalo 3408 čtenářů.

Reklama

Načítám