Hlavní obsah

Rozšířený omyl: Záznam z autokamery prý není důkaz! Pojďme si říct, jak to ve skutečnosti je

Foto: Ondřej Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internet je úžasné místo plné obsahu, mezi který patří i mnoho dezinformací nebo mylných názorů. Místy se v síti datových toků uchytne zaručený názor, že záznam z autokamery je sice hezká věc, ovšem při řešení přestupku či u soudu nepodstatná. Zeptali jsme se tedy na místech nejvyšších, jak se věci mají.

Článek

Popularita záznamových kamer v automobilech stoupá, nicméně v rámci evropského měřítka jde o složitou problematiku. Totiž někde jsou kamery legální, jinde nesmíte zveřejňovat záznam a někde kameru mít nesmíte vůbec.

Záběry raději nezveřejňovat

V Česku proti správně umístěné kameře (nesmí bránit výhledu) nikdo nic nenamítá, nicméně platí ochrana osobních údajů, takže pokud natočíte někoho, kdo vám ke svému zveřejnění nedá souhlas, neměli byste takový materiál zveřejnit, popř. danou osobu anonymizovat. A toto se týká i registračních značek vozidel!

Foto: Ondřej Svoboda

Autokamera by měla být umístěna mimo zorné pole řidiče, např. za středovým zrcátkem.

Ovšem, co když je na kameře zachycen přestupek, případně video může mít vliv na jeho projednávání? Lze tento záznam užít a brát jako důkaz, ať už v řízení přestupkovém či soudním?

Záznam z autokamery je důkaz

Po internetu totiž koluje zaručený fakt, že kamera sice v autě může být, ale že u přestupků či soudů nemá žádnou váhu. Rozhodli jsme se proto zeptat na místech nejvyšších a z Ministerstva dopravy přišla následující odpověď.

Záznamy z autokamer lze považovat za důkazní materiál. Jsou však toliko jedním z nástrojů pro dokazování, nikoli výlučným. Jinými slovy, k provedení důkazů lze užít všech důkazních prostředků, které jsou vhodné ke zjištění stavu věci a které nejsou získány nebo provedeny v rozporu s právními předpisy (srov. § 51 odst. 1 zák. č. 500/2004 Sb.).

Foto: Ondřej Svoboda

Záznam z auto kamery tedy lze užít jako důkazní materiál.

V praxi to tedy znamená, že záznam z autokamery lze užít jako důkaz pro přestupkové či soudní řízení, ovšem nepůjde o jediný důkaz. Soud či rozhodovatel o přestupku by měl přihlédnout i k dalším předloženým důkazům. Jejich neplatnost/nemožnost k přihlédnutí by byla pouze v případě, kdyby byly získány nebo provedeny v rozporu s právními předpisy.

Reklama

Načítám