Hlavní obsah

Vozíte řidičský průkaz vždy s sebou? Za jeho zapomenutí hrozí pokuta

Foto: MDČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte řidičský průkaz v peněžence? A víte to jistě? Pokud jinak oprávněný řidič policistům při silniční kontrole nepředloží platný řidičský průkaz, hrozí mu pokuta ve výši až 2 500 Kč. Pravidlo však brzy skončí.

Článek

Řidičský průkaz nosí naprostá většina nás řidičů schovaný v peněžence a nesáhne na něj, jak je rok dlouhý. A právě to může způsobovat problémy. Jak s platností ŘP, které se věnujeme v samostatném článku, tak i s tím, že se tu a tam můžeme vydat na cesty bez peněženky. Třeba proto, abych neutráceli. Ale i když stát už umí informovat řidiče, že jim jejich „papíry“ brzy propadnou, s tím, že si řidičský průkaz zapomenete doma, neudělá nic.

A zákon schválnosti velí, že právě v takovou chvíli vás zastaví policejní hlídka: „Dobrý den, řidičský a technický průkaz, prosím.“ Policie (ale i řidič) je nyní v nepříjemné situaci. A to vše kvůli zastaralé legislativě. Zákon totiž velí, že řidič u sebe musí mít vždy platný řidičský průkaz. A to i v době, kdy si policie snadno ověří, zda platné doklady máte. A policisté si vás lustrují tak i tak. Třeba proto, zda vaše jméno nefiguruje v seznamu hledaných osob.

Takže jaký postih hrozí, když jinak oprávněný řidič vyrazí na cesty bez ŘP? Hrozí vám pokuta 2 000 Kč na místě a 2 500 Kč ve správním řízení. Body nedostanete.

Řidičský průkaz s sebou po roce 2024

Změna se ovšem blíží. Od prvního ledna 2024 bude policistům stačit občanský průkaz. Hádáte správně, během několika sekund si totiž ověří, zda máte ŘP, nebo ne.

Ministerstvo dopravy i tak radí, aby každý řidič měl platný řidičský průkaz a věděl, kde je. Může se to hodit například při cestě do ciziny, kde stále ještě platí, že historka o tom, že máte papíry v druhých kalhotách, nikoho neobměkčí.

Reklama

Načítám