Hlavní obsah

Odbočování z jednosměrné komunikace má základní pravidlo, které ovšem řidiči nedodržují

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjíždění z jednosměrné komunikace, ať už úzké či široké, má svoje základní pravidla, která ovšem řada řidičů nedodržuje. Určitá část proto, že zkrátka nechce, nicméně také se najde sorta šoférů, již o správném vyjíždění z jednosměrky nemají ani páru. Takže jak se věci mají? Pojďme se na to podívat!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jízda jednosměrkou obvykle znamená, že byste proti sobě neměli potkat jiné vozidlo, popřípadě jen ty řidiče, kteří na protisměrnou jízdu jednosměrnou komunikací mají výjimku.

Jde třeba o popeláře řešící svoz odpadu nebo cyklisty, je-li u značky B2 „Zákaz vjezdu všech vozidel“ umístěná dodatková tabulka povolující jejich vjezd, což potvrzuje i Pavel Greinger z Autoškoly King (Praha, České Budějovice), který se edukací veřejnosti o dopravních pravidlech pravidelně zabývá.

Foto: Jan Majurník

Dopravní značka B2 „Zákaz vjezdu všech vozidel“ (na snímku) zakazuje vjezd všem druhům vozidel na jednosměrnou pozemní komunikaci, v níž je provoz veden opačným směrem.

Každopádně pokud z této jednosměrné komunikace vyjíždíte např. doleva, je předpisem přikázané se na hranici křižovatky postavit k levému okraji vozovky, a to bez ohledu na šíři oné jednosměrné komunikace.

Jestliže odbočujete z jednosměrky doprava, pak se na hranici křižovatky postavte k pravé straně vozovky. Jede-li rovně, pak volte střed. Opět bez ohledu na šíři komunikace, z níž vyjíždíte.

Obousměrná komunikace

Pro pořádek jen připomeneme, že jde-li o komunikaci obousměrnou a vy na jejím konci odbočujete vlevo, postavíte se doprostřed komunikace, tj. v rámci svého pruhu co nejvíce vlevo. Rozhodně nepřejíždíte do protisměru.

Tento předpis platí pro všechny druhy vozidel, a to včetně nákladních či třeba autobusů, nicméně zákon pamatuje i na doplňkovou větu „s ohledem na rozměry vozidla nebo nákladu a šířku vozovky“.

To znamená, že pokud bude z jednosměrky vyjíždět autobus či kamion s návěsem, nemusí být kvůli rozhledu a technickým možnostem vozidla nalepený na kraj komunikace.

Foto: Jan Majurník

Při vyjíždění z jednosměrky se na hranici křižovatky postavte k té straně, kam chcete odbočit. Jedete-li rovně, buďte uprostřed.

Okem zákona tedy prohřeškem zkrátka je, pokud z jednosměrky jedete doleva/doprava, ale postavíte se doprostřed tak, abyste měli komfortnější výhled. Máte si najet jednoduše k dané straně, přičemž nemáte-li výhled, tak máte pouze zvolit, je-li to možné, trochu „vycentrovanější“ najetí k oné straně.

Pokud tento jednosměrkový předpis nedodržíte, tak vám reálně asi nikdo řidičák nesebere, potažmo to asi ani nikdo nebude řešit. Jde spíše o takovou prevenci situace, kdy jeden řidič vyjíždějící z jednosměrky stojí uprostřed a druhý si najede poctivě na okraj, nicméně oba zároveň zvolí stejný směr odbočení, což může vést k troubení, slovní argumentaci, potažmo i ke zcela zbytečné kolizi.

Reklama

Načítám