Hlavní obsah

Co dělat, když vjedete na dálnici do protisměru?

Foto: Týdeník Policie

Jízda v protisměru je čím dál tím častějším jevem na českých dálnicích

Většině řidičů se to může zdát jako absurdní, ale nedělní jízda v protisměru po dálnici D6 je jen jeden z mnoha dalších podobných příběhů. Víte, co máte dělat, když najedete na dálnici nebo rychlostní silnici do protisměru?

Článek

Podle policejních statistik se to nejčastěji stává seniorům nebo ženám, samostatnou kapitolou jsou pak řidiči pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. A ve víc než polovině případů se to stane, když řidič najíždí na dálnici z čerpací stanice nebo z odstavného parkoviště, běžné výjezdy z dálnice jsou totiž v drtivé většině případů označené značkou jednosměrné silnice. „Podle policejních statistik dochází k podobným případům jednou denně,“ říká Roman Budský, z Týmu silniční bezpečnosti. Naposledy se to stalo v neděli na dálnici D6, kdy jel v protisměru bílý Hyundai i20, minulý čtvrtek pak Ředitelství silnic a dálnici upozornilo policii na hromadné otáčení a couvání řidičů na dálnici D11 před kolonou jen pár set metrů za exitem na 68. kilometru (u obce Chýšť – sjezd na Nové Město u Chlumce nad Cidlinou), kdy se dopustilo přestupku víc jak 30 řidičů!

Takže co máte dělat, když omylem najedete na dálnici do protisměru?

- Staňte se co nejvíc viditelným! Rozsviťte varovné blinkry, ve dne použijte dálková světla

- Co nejdříve zastavte, ideálně v odstavném pruhu

- Bezpečně opusťte vozidlo, použijte reflexní vesty a schovejte se za svodidla

- Okamžitě uvědomte na linku 158 policii, během chvilky pak u vás bude policejní hlídka

- NIKDY SE NA DÁLNICI NEOTÁČEJTE ANI NECOUVEJTE! Tento manévr trvá dlouhé vteřiny, ve kterých může přijet další auto!

Foto: Ministerstvo dopravy ČR

Už i v ČR se chystá používání značek Stop, jste v protisměru, tak jako je znáte třeba z Rakouska či Slovenska

Podle zákona o silničním provozu vám za jízdu po dálnici v protisměru hrozí pokuta ve výši maximálně 10 000 Kč a sedm bodů do karty řidiče. Policie však vždy posuzuje situaci podle míry rizika i následného chování řidiče.

„Odstavit auto je opravdu jediné správné řešení, “ apeluje na řidiče Roman Budský. „Nejhorší, co můžete kromě otáčení a couvání udělat, je dál pokračovat v jízdě.“ A doplňuje, že další častou příčinou je nepozornost (telefonování, psaní sms zpráv, jízda s dětmi) nebo přeznačení silnice, když řidič často jede popaměti a nedává pozor na značky.

Reklama

Načítám