Hlavní obsah

Jak správně používat blinkry při parkování: Správný postup je jen jeden, spousta řidičů však volí nesprávný a nebezpečný

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blinkry k parkování patří, ale ne všechny najednou. Tímhle zlatým pravidlem by se měli řídit prakticky všichni řidiči, nicméně reálně se tak neděje. Používat při parkovacím manévru, byť v dobré víře, takzvané „výstražky“ může být pro ostatní matoucí, ne-li nebezpečné. A přitom pro správný úkon stačí udělat tak málo…

Článek

Jistě znáte tu situaci, kdy jedete ulicí za nějakým autem, kterému se náhle rozsvítí všechna výstražná světla, tj. dojde k aktivaci všech blinkrů. V hlavě vám okamžitě nabíhá řada scénářů. Bude dotyčný parkovat? Do jakého směru? Nebo musí náhle zastavit z důvodu technické poruchy? Čeká na někoho? Srazil někoho? Vidí nějaký malér? Potřebuje pomoci? Zabraňuje dopravní nehodě? Udělalo se mu nevolno?

Spousta otázek a na odpovědi je nutné čekat, dotyčného řidiče bedlivě pozorovat a až poté na jeho manévr reagovat. Řada šoférů je také naučena, že má-li auto před nimi náhle aktivované všechny blikačky, automaticky jej začínají objíždět. Jenže, co když si dotyčný „blikač“ například nadjíždí kvůli parkování nebo někam zajíždí?

Tento manévr spojený s aktivací výstražného tlačítka je v oblibě většinou u dodávkářů nebo kurýrů, ale pro mnohé ostatní motoristy platí za poněkud matoucí. Aktivované „výstražky“ totiž jasně neřeknou, co má dotyčný blikající v úmyslu.

Foto: Jan Majurník

Aktivované výstražky znamenají spíše víc otázek než odpovědí.

Spěchající řidič tak může zahájit objíždění takového blikajícího vozidla a bum, z obyčejného parkování či jiné manipulace je najednou bouračka. Chápeme, že kurýrům a dodávkářům jde o to být při manévrování vidět, nicméně ono užití všech blinkrů naráz může ostatní motoristy reálně zmást.

Stačí se tedy naučit zlaté pravidlo, a to, že při parkování/zajíždění někam je nutné aktivovat směrovku jen tam, kam budete zajíždět. A je jedno, jestli popředu, nebo pozadu. Pamatujte také, že pokud hledáte parkovací místo, je rovněž namístě aktivovat blinkr do toho směru, kam chcete parkovat. Zkrátka blikáte, jedete a hledáte parkovací spot.

Foto: Jan Majurník

Hledáte místo k parkování? Tak užijte blinkr na tu stranu, kam chcete parkovat.

Při výjezdu z parkovacího místa pak opět nezapomeňte dát blinkr do směru, kam vyjíždíte, a to platí i při vycouvávání. Směrovku vždy aktivujte jako první a až poté zahajte samotný vyparkovávací manévr.

Dost možná si správným použitím blinkrů zajistíte, že se vás ostatní řidiči nebudou snažit nebezpečně objíždět, ale třeba počkají, až svého plechového oře v klidu ustájíte. A i kdyby ne, tak budou alespoň vědět, co chcete dělat a mohou se oné situaci přizpůsobit. Takže děkujeme, že při parkování blikáte, ale ne všemi blinkry!

Reklama

Načítám