Hlavní obsah

Cyklisté často dělají chybu, kterou ohrožují hlavně sebe, ale i ostatní řidiče. Nejhorší je, že za jejich hloupost může nakonec pykat řidič

Foto: Jan Majurník, Bezpecnecesty.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednosměrná komunikace má celkem jasně definovaná pravidla, která říkají, že v takovém úseku se smí jezdit jen jedním směrem a pokud je vozovka dost široká, tak i parkovat po obou stranách. Traduje se rovněž, že do jednosměrky mohou z protisměru vjíždět cyklisté, jenže to platí jen za určitých podmínek, a to všeobecnému přesvědčení navzdory.

Článek

Jízda jednosměrkou je občas překvapující, zvláště když proti potkáte jiné auto. Jde-li o vozidlo IZS pod majáky, popřípadě o popeláře ve službě či třeba o havarijní vůz distributora plynu, pak se tomu podiví jen zákona neznalý řidič, ovšem co když v jednosměrce potkáte cyklistu?

Pak se kolikrát budete podivovat právem, protože cyklista včetně koloběžkáře (také brán jako cyklista) v jednosměrce smí jet v protisměru pouze v jasně stanovených případech, a nikoli automaticky, jak si mnozí pedálisté i řidiči myslí.

Pavel Greiner z Autoškoly King na tuto problematiku upozornil na svých sociálních sítích a také vysvětlil, že případy, kdy cyklisté mohou vjet do jednosměrky z protisměru, nastanou pouze tehdy, je-li pod značkou jednosměrky či zákazu vjezdu všech vozidel příslušná dodatková tabulka.

Foto: Jan Majurník, Bezpecnecesty.cz

Najdete-li pod jednosměrkou tuto dodatkovou tabulku, je provoz cyklistů v protisměru povolen.

Připomeneme, že značka jednosměrný provoz je hranatá, má modrý podklad a bílou šipku. Dodatková tabulka je také hranatá, bílá s černým lemem a černými piktogramy značícími váš směr a ten opačný , v němž se může nacházet řidič jízdního kola.

Tuto dodatkovou tabulku může doplnit i vodorovné dopravní značení na silnici (piktogramový koridor), které ukazuje, kudy by měl daný cyklista jet. Ovšem pokud pod značkou jednosměrné komunikace žádná dodatková tabulka není, tak byste cyklistu v opačném směru potkal neměli.

Jednosměrka je tedy značka informativní, nicméně z druhé strany se používá značka zákazová, a to zákaz vjezdu všech vozidel. To je značka naopak kulatá, s červeným podkladem a bílou vodorovnou tlustou čárou uprostřed.

Jakmile je u této značky dodatková tabulka vjezd cyklistů v protisměru povolen (piktogram kola vpravo), tak pouze v takovém případě do této komunikace cyklista smí vjet. Jinak ne!

Foto: Jan Majurník, Bezpecnecesty.cz

Cyklisté, do zákazu vjezdu všech vozidel můžete vjet pouze v případě, že je pod ní tato dodatková tabulka. Je-li na silnici navíc vodorovné značení, jeďte podle něj.

Jak jste asi pochopili, jak jednosměrka, tak zákaz vjezdu všech vozidel jsou značky provázané, kdy jedna je na začátku jednosměrného úseku a druhá na konci. Rovněž dodatkové tabulky pro cyklisty pod těmito značkami mají sice podobnou, ale ne stejnou podobu. Jednoduše značí směr (kraj), u kterého byste se při průjezdu danou komunikací měli držet, jelikož v tom opačném/protisměrném můžete potkat cyklistu či koloběžkáře.

A teď pozor! I když neukázněný cyklista vjede i přes zákaz do jednosměrky a vy jej jakožto řidič motorového vozidla srazíte, neznamená to automatické vyvinění ze situace! Proto i při jízdě jednosměrkou buďte ve střehu a nikdy slepě nespoléhejte na to, že vám do protisměru nikdo nečekaně nevjede.

Článek vznikl za grafické podpory dopravně-vzdělávacího portálu Bezpecnecesty.cz, za což provozovateli děkujeme.

Reklama

Načítám