Hlavní obsah

Kvíz o bezpečné jízdě, která se týká i vás. Poradíte si v krizové situaci? A umíte správně brzdit?

Foto: Martin Trpkoš/Polygon Hradec Králové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnost silničního provozu je téma, které by vydalo na motoristickou bibli. Za posledních 25 let se změnila nejen technika aut, ale i způsoby řešení krizových situací, takže to, co platilo před 20 lety, nemusí fungovat dnes. Nehoda není náhoda a týká se i vás, tak si raději ověřte své znalosti o zvládání smyků nebo nouzovém brzdění.

Článek

Zvládnout v dnešní době autoškolu je kvůli novým otázkám sice těžší a těžší, nicméně automobil se snadno může proměnit ve smrticí zbraň, proto by se řidičák neměl dávat úplně každému, kdo si o něj zažádá.

Nicméně ani úspěšný absolvent autoškoly není hotový vyježděný řidič, k čemuž tedy má dopomoci sytém L17, jeho start je ovšem prozatím poněkud vlažný. Mistra v oboru totiž dělá až praxe, což platí také o motorismu.

Vyznáte se tedy v bezpečné jízdě? A tušíte, co dělat, když nastane smyk nebo je nutné krizově brzdit? Ověřte si vaše znalosti v našem kvízu vytvořeném ve spolupráci s akreditovaným dopravně-výcvikovým centrem Polygon Hradec Králové.

1. Jaký je správný a efektivní postup u sešlápnutí brzdového pedálu při krizovém brzdění u moderního vozidla s ABS?
Foto: Jakub Misík
2. Při smyku přední nápravy (nedotáčivost) u vozidla s ABS a pohonem předních, zadních nebo i všech čtyř kol je nejúčinnější řešící metodou?
Foto: Michal Jirák
3. Stočíte-li ve smyku přední kola do plného rejdu do směru, kam chcete zatočit, tak pravděpodobně?
Foto: Jakub Misík
4. Je prudké brzdění při smyku zadních kol správné a bezpečné řešení takové situace?
Foto: Martin Trpkoš/Polygon Hradec Králové
5. Který ze smyků je nebezpečnější?
Foto: Michal Sakař
6. Jedete-li rovně na rozbředlém sněhu na zimních pneumatikách 35 km/h a čistá délka vaší brzdné dráhy je 15 metrů, jaká bude přibližně délka čisté brzdné dráhy, pokud za stejné situace pojedete 70 km/h a zabrzdíte stejným způsobem?
Foto: Jakub Misík
7. Pokud u vozidla vybaveného elektrickou parkovací brzdou během jízdy nad cca 7 km/h onu brzdu zatáhnete a podržíte, co se stane?
Foto: Lukáš Kukla
8. Tušíte, proč mají moderní volanty takzvané bicepsy, tedy vyboulení na každé straně horní poloviny věnce?
Foto: Jiří Čermák
9. Máte-li 8 let provozované zimní pneumatiky se vzorkem 6,5 mm, lze takové obutí bezpečně použít pro zimní provoz?
Foto: Škoda Auto
10. Brzdíte-li krizově na povrchu s rozdílnou adhezí, kdy je levá část vozidla na mokrém asfaltu a pravá část na rozbředlém sněhu, k jaké straně bude vozidlo směřovat, pokud neprovedete korekci volantem nebo nezasáhne asistenční systém?
Foto: Jakub Misík

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Kvízy na webu Garáž.cz

Zkuste si i naše další kvízy plné rozličných témat na Garáž.cz. Neotálejte a prověřte si své motoristické znalosti. S výsledky se můžete pochlubit v diskuzi pod článkem či na vašich sociálních sítích.

Reklama

Načítám