Hlavní obsah

Jak ušetřit tisíce: Za havarijní pojištění možná platíte zbytečně moc. Existuje jednoduchá rada

Foto: Michal Jirák

Přepočet pojistky by měl být každoroční tradicí.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pakliže patříte k těm lidem, kteří dostanou složenku na havarijní pojištění, pro klid duše ji hned zaplatí a dál jezdí, máme pro vás špatnou zprávu – možná zbytečně přeplácíte. Na čtyři roky neaktualizované pojistce totiž lze ušetřit zhruba 30 %, tedy několik tisíc korun. A to už je znát…

Článek

Důvodů pro zvyšování cen havarijního pojištění, ale i povinného ručení, je habaděj. Ať už jde o inflaci, vyšší ceny oprav, nebo dražší díly, pokaždé se najde něco, na základě čehož vám vaše pojišťovna zvedne pojistné.

Foto: Jan Majurník

Řada lidí si pojistku nenechává přepočítat, což je kolikrát chyba.

Jenže dané vozidlo je přece každý rok starší a starší, proto i jeho tržní hodnota obvykle klesá. A tento faktor většina pojišťoven zkrátka nezohledňuje a na 20letý vehikl společnosti mnohdy koukají jako na roční voňavku z autosalonu.

Jeden praktický příklad nám přinesl Ondřej Vacek, produktový specialista portálu Top-Pojištění, který srovnal cenu pojistného na vůz značky BMW zakoupený v roce 2019 a pojištěný na sumu 950 000 Kč.

Foto: Dalibor Žák

Auta stárnou a jejich hodnota obvykle klesá, jenže to pojišťovny mnohdy nereflektují.

„V roce 2019 byla cena pojištění 18 198 Kč. V roce 2023 je již odhadovaná cena vozu 600 000 Kč, avšak nejnovější předpis od pojišťovny činí 22 217 Kč. Pokud by si klient porovnal aktuální nabídku, mohl by se dostat i na částku 17 358 Kč,“ uvádí Vacek.

Jak tedy ušetřit? Radíme zkusit nejprve svoji pojišťovnu, nicméně daleko úspěšnější budete většinou u konkurence. Důvod? Snaha nalákat nové platící zákazníky.

Foto: Jan Majurník

Pojistku si lze přepočítat také online, webových srovnávačů je habaděj.

Doporučujeme tedy pojistku ideálně každoročně aktualizovat, nechat si ji přepočítat, porovnat aktuální nabídky na trhu, což lze udělat i online. Nebojte se ani menších (etablovaných) značkových pojišťoven, které se proti korporátním gigantům podbízí zejména cenou, ale při plnění škod se zbytečně necukají.

Nezapomeňte, že cenu „havarijka“ ovlivňuje řada faktorů, například značka a model automobilu, jeho pořizovací cena, účel užití, věk pojistníka, shodnost s provozovatelem, spoluúčast, rozsah krytí, kilometrový nájezd nebo bonusy a malusy. Vyplatí se tedy být aktivní a zajímat se.

Reklama

Načítám