Hlavní obsah

Nová kempovací přestavba pro Mercedes Citan!

Foto: Mercedes-Benz

Obytné přestavby pro zbrusu nový Citan – a hned ve dvou variantách!

Poptávka po vozech, ve kterých lze i přespat, nadále roste. Je tedy pochopitelné, že i Mercedes-Benz tomu adekvátně přizpůsobuje nabídku. Posledním takovým přírůstkem je kompaktní dodávka Citan, uzpůsobená zejména pro kempování.

Článek

Komfort, prestiž, využitelnost. Tak nějak by se dal charakterizovat nový Citan pro kempování. Divize Mercedes-Benz Vans se v minulých letech dokázala slušně „zabydlet“ v segmentu obytných vozů prakticky všech rozměrů. Obytné nástavby a přestavby založené na výchozích modelech značky ostatně pomohly k růstu i samotného modelu Citan.

V případě Citanu uzavřela divize Mercedes-Benz Vans spolupráci se švýcarskou firmou Sortimo. Ta představila na veletrhu Suisse Caravan Salon v Bernu přestavbu disponující střešním stanem a multifunkčním boxem včetně kuchyňské a lůžkové úpravy. Další variantu přestavby má pak na starosti společnost VanEssa mobilcamping.

Za neustále rostoucí popularitou kompaktních dodávkových vozů s nenáročnými a zároveň chytrými přestavbami stojí hned několik faktorů – jednou z hlavních výhod je například rozumný poměr ceny a užitné hodnoty. Vzhledem k variabilitě konceptů samotných přestaveb je s nimi navíc poměrně snadná manipulace. Další výhodou je tedy jednoduchost. V neposlední řadě je také možné je díky kompaktním rozměrům a hmotnosti do 3,5 tuny řídit i s řidičským oprávněním skupiny B.

„Trh s obytnými vozy má pro divizi Mercedes-Benz Vans zásadní význam. Naši přítomnost na tomto trhu průběžně rozšiřujeme, a za tím účelem spolupracujeme s různými výrobci obytných automobilů po celém světě. Zcela nová generace vozu Citan je tak dalším milníkem,“ řekl Klaus Rehkugler, vedoucí prodeje a marketingu divize Mercedes-Benz Vans.

Díky těmto úpravám se Citan může poměrně snadno proměnit na výborného parťáka na cestách – zejména posledních pár let jde mezi malými a lehkými užitkovými vozy o častý trend.

Přestavba Sortimo

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Citan v přestavbě Sortimo nabízí druhé spaní ve skládacím střešním stanu

Sortimo v podstatě nabízí dva prostory v jednom, tedy kuchyňský i lůžkový oddíl. Kuchyňka používá zásuvkový systém a zahrnuje vybavení jako dřez, dva odnímatelné plynové vařiče a zásuvky pro kuchyňské spotřebiče. Na přání je k dispozici i chladicí box.

Nad onou kuchyňskou výbavou je potom lůžkový oddíl – stačí několik málo snadných úkonů a během chvilky máte lůžko o rozměrech 2 020 krát 1 510 milimetrů. Ve složeném stavu je však možné zadní sedadla Citanu bez omezení používat.

Další prostor pro spaní je ve střešním stanu – ten se připevňuje k podélným střešním nosičům nového Citanu. Tím nám pak vzniká další spaní pro dvě dospělé osoby, rozměrově to činí 2 400 krát 1 400 milimetrů. Stan je velmi promyšlený – kromě vodotěsnosti nabízí také zastřešený vstup, okna jsou pak vybavena sítěmi proti hmyzu. Do stanu se potom leze po hliníkovém žebříku, který je součástí vybavení.

Přestavba VanEssa

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Citan v přestavbě VanEssa nabízí promyšlený kuchyňský modul hned za spacím prostorem

Stejně jako předchozí varianta je i zde kuchyň umístěna vzadu a používá zásuvkový systém. Ten poskytuje mimo jiné vařič na plynové kartuše, dřez a na přání i chladicí box, dostatek prostoru tu však zbyl i pro uložení nádobí a potravin. Kuchyňský modul má hmotnost 60 kg a jeho montáž či demontáž zabere jen několik minut.

Spací systém se nachází v zadní části interiéru vozu. Jeho nosník se připevňuje na určená místa v zavazadlovém prostoru, čímž vznikne lůžko o rozměrech 1 890 krát 1 150 mm. Lůžkové rozšíření přestavby VanEssa se dá objednat jak v kombinaci s kuchyňkou, tak i samostatně. Nový Citan ve verzi Tourer lze pořídit už od 475 tisíc Kč. Cena kempingových nástaveb známa ještě není.

Reklama

Načítám