Hlavní obsah

Rekordní poptávka po obytných vozech a karavanech

Foto: Shutterstock / MAD.vertise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina podniků v důsledku koronavirové krize trpí, ale některým odvětvím se daří nadmíru dobře. Jedním z těch šťastných je i segment výroby a půjčování obytných vozů a karavanů, které jdou v poslední době na dračku až rekordním způsobem.

Článek

Dává to smysl – zimní sezona je v plném proudu a všechna ubytovací zařízení jsou uzavřená. Obytný vůz nebo přívěs sice nepřináší tolik komfortu jako hotelový pokoj, ale můžete s nimi pohodlně parkovat hned u sjezdovky nebo běžkařské trati, a přitom jste zcela nezávislí. Tuto alternativu proto pro letošní poctivou zimu zvolila velká spousta cestovatelů a dobrodruhů, další už se připravují na jarní oblevu a letní prázdniny. Zájem o obytné vozy a karavany je tak obrovský.

Foto: Shutterstock / javi_indy

S obytným autem můžete vyrazit i do zimou zasypané divočiny

Vyplývá to ze statistik, které pro ČTK uvolnila Asociace kempování a karavaningu – prodej obytných aut a karavanů během letošní zimy stoupl meziročně až o 200 procent, pronájem zhruba o 50 procent. „Většina vozů nakoupených pro letošní sezonu je již vyprodána a přijímají se objednávky na rok 2022,“ uvedla pro ČTK Klára Hájek Velinská z Asociace kempování a karavaningu.

„Zvyšující se zájem o obytné vozy pozorujeme už čtvrtým rokem, v posledním čtvrtletí roku 2020 byl však ve srovnání s minulými roky až extrémní,“ uvádí v souvislostech Tomáš Krs, jednatel společnosti KPS Automobile. „Zaznamenali jsme nárůst poptávek ve vyšších řádech desítek procent a tento trend se potvrzuje i v prvních týdnech roku 2021. Naše výroba je tak naplněna na dalších 9–11 měsíců, to jsme přitom na začátku roku 2021 otevřeli ještě druhou výrobní linku.“

Foto: Shutterstock / Dmitry Naumov

Kempy jsou sice zavřené, parkování s elektrickou přípojkou a dostupnou toaletou se však dá najít i v zimě

Rychle se také plní termíny půjčoven, ne všechny přitom v zimě fungují. Zájem o půjčování přesto podle asociace vzrostl během zimy zhruba o 50 procent. Obytné vozy a karavany si nejčastěji lidé půjčují na víkendy, případně prodloužené víkendy, a vyrážejí s nimi hlavně do hor. Tam je tak nemusí trápit současné uzavření hotelů či penzionů, přestože většina kempů je nyní uzavřených – otevřena totiž zůstávají mnohá místa pro parkování. „Aktuálně mnoho restaurací na horách poskytuje karavanistům svá prázdná parkoviště, díky tomu mohou kempovat alespoň s možností připojení se na elektřinu a použití toalety,“ řekla Hájek Velinská.

Hájek Velinská také upozornila, že motoristé si ovšem při provozu karavanů v zimě musí dávat na řadu věcí pozor. Doporučila například hlídání dostatku propanu, mít izolované nádrže vod či vyřešenu vyšší spotřebu elektřiny náhradním zdrojem. Stejně jako u osobních aut jsou také nutné zimní pneumatiky či sněhové řetězy, doplnění nemrznoucí směsi či kontrola baterie.

Foto: Shutterstock / Roman Babakin

Na promrzlých silnicích si za volantem obytného vozu musíte dávat pozor

Je pravděpodobné, že s koncem zimy a nástupem jarní sezony se poptávka po obytných vozech a karavanech bude už jen zvyšovat (především v půjčovnách) – je tedy nejvyšší čas, abyste si začali organizovat své cestovatelské plány na letošní rok (také s ohledem na očekávanou vyšší naplněnost kempů v průběhu hlavní sezony). Štěstí přeje připraveným…

Reklama

Načítám