Hlavní obsah

Dovolená v obytném voze či karavanu: Na kolik vyjde zápůjčka, co je v ceně a na co si dát pozor

Foto: Hymer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Máte už plné zuby hotelů a penzionů, ale nejste tak odvážní, abyste na dovolenou vyrazili jen se stanem? Ideálním kompromisem, který přináší dost komfortu i dobrodružství, je cestování s obytným vozem nebo karavanem. Má to spoustu výhod, je to docela snadné a nejspíš levnější, než si myslíte!

Článek

Proč cestovat obytňákem či karavanem? Zejména nejste připoutáni k jedinému místu v podobě hotelu či penzionu, zároveň také nemusíte každý večer stavět stan a spát na zemi ve spacáku na karimatce. Kdepak, naprosté pohodlí hotelového pokoje si vezete na svých cestách všude s sebou. Jeden den tak můžete nocovat v horách, druhý den v lesích, třetí den u jezera… Je to čistě na vás.

Kolik stojí půjčení karavanu?

Cenové rozpětí je hodně široké a závisí primárně na velikosti a vybavenosti vozu, ale také na délce a termínu zápůjčky. Menší obytné dodávky s jednoduchou vestavbou začínají už na částce kolem 1300 Kč/den, velké obytné vozy pak vyjdou klidně na více než 5000 Kč/den. Ceny se pochopitelně také liší podle výbavy daného obytného auta. Delší zápůjčky (7 a více dnů) jsou obvykle cenově zvýhodněné, ceny mimo hlavní sezonu (červenec a srpen) jsou také o poznání nižší. Průměrná cena za střední obytný vůz je mezi 3000 a 4000 Kč na den, což není o mnoho víc, než na kolik vyjde ubytování pro čtyřčlennou rodinu v hotelu či penzionu.

Foto: Egoe Nest

Na slušné bydlení vám stačí menší dodávka s vestavbou.

Levněji vyjdou obytné přívěsy, které se cenově pohybují mezi 1000 a 2500 Kč/den (průměr zhruba 1000-2000 Kč/den), mimo sezonu vyjdou ještě o pár stovek laciněji.

Některé firmy vám také nabídnou k zapůjčení zahradní sedačky a slunečníky pro venkovní posezení, gril nebo chladničku, případně držák na kola či elektrocentrálu.

Pamatujte také na to, že palivo si platíte zvlášť – počítejte se spotřebou 10-15 litrů/100 km.

Co za své peníze dostanu?

Základem je pohodlné cestování a spaní pro čtyři osoby (případně až šest osob), motorová klimatizace a přídavné vytápění. Další položky budou záviset na vašich požadavcích a tloušťce vaší peněženky – můžete mít vůz s navigací, lednicí, vařičem, záchodem, sprchu s teplou vodou, televizi s DVD přehrávačem, wi-fi… Co jen si budete přát.

Co potřebuji k půjčení obytného vozu?

Na většinu obytných vozů (tedy do 3500 kg) vám bude stačit řidičský průkaz skupiny B, žádná zvláštní povolení nebo oprávnění nejsou třeba.

Cestování s přívěsným karavanem bude vyžadovat, aby váš vůz měl namontované tažné zařízení. Do hmotnosti přívěsu 750 kg (a celkové hmotnosti soupravy do 4250 kg; pokud má přívěs více než 750 kg, nesmí hmotnost celé soupravy přesáhnout 3500 kg) vám bude také stačit ŘP skupiny B.

Co ještě bych měl vědět?

Většina půjčoven bude požadovat vratnou zálohu (obvykle v rozmezí 15-30 tisíc korun), která pokryje případná poškození v době zápůjčky.

Auta bývají pojištěná proti havárii, ale s určitým procentem spoluúčasti – zjistěte si s jakým.

Půjčovna může mít pro své vozy zavedený denní limit nájezdu kilometrů (pohybuje se v řádu několika stovek kilometrů) – raději si to u konkrétní firmy ověřte.

Zeptejte se také, do jakých států vás půjčovna pustí (primárně s ohledem na pojištění) – většinou to však bývá celá EU.

Nezapomeňte, že v Česku se dá v karavanu bydlet pouze v kempu či na vyhrazeném soukromém pozemku. Poplatek pak činí od 300 Kč/noc podle místa a dostupného zázemí. V rámci EU je přístup ke kempování na divoko stát od státu odlišný.

Domácí mazlíčky vám s sebou dovolí vzít jen některé půjčovny a pouze po výslovném dovolení, kouření uvnitř je obvykle striktně zakázáno.

Líbí se mi to – co teď?

Skočte na Seznam.cz a vyhledejte si půjčovny karavanů ve vašem okolí (abyste si pro obytný vůz nemuseli přes půlku republiky, protože až k domu vám ho obvykle nepřistaví, a pokud ano, připlatíte si za to), projděte si a porovnejte jejich nabídky. Obvolejte je a doptejte se na detaily, které na stránkách případně nenajdete (výše zálohy, podmínky pojištění, omezení kilometrů nebo omezení výjezdních zemí). Ověřte si nabídku volných termínů a zabookujte si vámi vybrané období, pak začněte plánovat cestu a modlete se, ať máte hezké počasí. A rozhodně s tím neváhejte, protože prázdniny jsou tu dřív, než se nadějete a volné kapacity půjčoven se velmi rychle tenčí!

Redakce Garáž.cz vám přeje pěknou dovolenou!

Reklama

Související témata:
Penzion