Hlavní obsah

Nissan představil obytný koncept se solárními panely a krbem

Foto: Nissan

Obytný terénní vůz přímo od automobilky Nissan, a k tomu navíc s krbem (i když jen digitálním)? Sem s ním!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Tokijský autosalon už je téměř za dveřmi, a tak se na něj řada automobilek (zejména těch japonských) pečlivě připravuje. Nissan v reakci na rozvoj tržního segmentu zahrnujícího karavany a obytné vozy připravil koncept, který nabízí pohodlný obytný prostor uvnitř malé dodávky pro každého dobrodruha.

Článek

Celý název zní Nissan Caravan Mountain Base Concept. Oficiální představení si odbude právě na akci Tokyo Auto Salon 2022, která se koná 14. až 16. ledna. Nissan na to jde vlastně velmi chytře, podobně jako už některé automobilky před ním – netřeba vybírat vůz vhodný k přestavbě nebo „obětovat“ ten svůj. Koncept Caravan Mountain Base by umožňoval si pro svůj „obytňák“ přijít až do showroomu a následně si jej odvézt rovnou domů – nebo rovnou na výlet.

Foto: Nissan

Nissan Mountain Base Concept počítá s variantou, že to občas vezmete „cestou – necestou“, a tak jsou součástí výbavy terénní pneumatiky. Nad předním oknem se navíc tyčí světelná rampa z LED diod

Že jde o vůz, který se nebude bát terénu, si můžeme všimnout na první pohled – hned na přídi lze spatřit kryty předních svítilen a LED diod pro denní svícení, nad čelním sklem je světelná rampa. Převážná část vozu je pokryta hrubým povrchem odolným vůči oděrkám, boky jsou pak pokryty polepem imitujícím dřevěný obklad.

Právě při pohledu z boku se dají jen stěží přehlédnout terénní pneumatiky se zvýšeným profilem. Dalším praktickým prvkem na dlouhých cestách mimo civilizaci jsou velké střešní solární panely sbírající energii ze slunce, další panely jsou potom v okolí bočních oken.

Foto: Nissan

Krb v autě?! Jasně, jde jenom o digitální napodobeninu, ale vidí se to málokdy

Kapitolu samu o sobě tvoří interiér, který budí pocit útulnosti, ba co víc – díky dřevěnému obložení na bocích a podlaze také pocit tepla. Ten umocňuje také vestavěný krb. Z pochopitelných důvodů jde pouze digitální maketu, ale je příjemné vědět, že v Nissanu mysleli i na tyto drobnosti, které pomáhají člověku cítit se na cestách jako doma.

Foto: Nissan

Koncept Myroom, dvojče Nissanu Mountain Base, hraje více na komfortní a vzdušnou notu díky prosvětlenému interiéru

Dvojčetem konceptu Mountain Base je potom Nissan Myroom, jehož světlý interiér působí o kus vzdušněji. Zde vidíme opět (tentokrát světle šedé) dřevěné obložení, velkou postel a odkládací prostory, které jsou součástí okenních rolet. Dominantou je pochopitelně chytře řešená postel s matrací, pod níž se nachází přídavný úložný prostor, za postelí pak můžeme vidět pohovku. Za zmínku stojí i designové provedení stropu se světly integrovanými do obložení, což velmi věrně evokuje podhledy z klasických budov.

Jak koncept Base Mountain tak Myroom jsou prozatím ve fázi designového cvičení, a tak se v Nissanu zatím ani náznakem nezmínili o pohonu. Ovšem malá nápověda – nikde tu nejsou viditelné výfuky, je tedy docela dobře možné, že by koncept, pokud se dostane do sériové výroby, jezdil na elektřinu. Do určité míry by to také vysvětlovalo přítomnost velkých solárních panelů.

Bude Nissan vyrábět jeden z těchto konceptů? Nebo snad oba? Moudřejší budeme až po tokijském autosalonu, kde Nissan posbírá jejich přijetí jak odbornou, tak i laickou veřejností. Pokud se ale budou těšit velkému zájmu, je vysoce pravděpodobné, že je v nedaleké budoucnosti spatříme také v showroomech, případně na silnicích. Takový koncept má totiž v současnosti nepochybně šanci na úspěch.

Reklama