Hlavní obsah

Toyota představuje dvojici konceptů obytných pick-upů

Foto: Toyota

Představte si, že s terénním pick-upem vyrážíte na dobrodružné kempování v přírodě na divoko. Upřednostníte stylový retro vůz, vzdávající hold starým obytňákům ze sedmdesátých a osmdesátých let, nebo raději sáhnete po obyčejnějším provedení do náročnějšího terénu? To jsou totiž koncepty, které Toyota přivezla na letošní výstavu SEMA v Las Vegas.

Článek

Americká tuningová výstava SEMA každoročně přitahuje zájem automobilové veřejnosti z celého světa, čehož využívají i samotné automobilky, působící na americkém trhu, a vedle tuningových kreací nezávislých úpravců tam představují vlastní projekty. Japonská Toyota se letos svezla na vlně popularity obytných vozů a na výstavu přivezla dvojici konceptů, vycházejících z pick-upu Tacoma.

Prvním a výraznějším z nich je koncept se jménem „Tacozilla“, kterým Toyota vzdává hold svým obytným modelům Chinook ze sedmdesátých a osmdesátých let. Základem konceptu je Tacoma TRD Sport, kterou tým techniků z Toyota Motorsports Garage přeměnil na terénní obytňák. Přestavba zachovává kabinu sériového pick-upu a původní nákladní korbu nahrazuje obytnou nástavbou na míru.

Foto: Toyota

Koncept „Tacozilla“ se inspiruje obytnými Toyotami Chinook z minulosti

Nová Tacozilla tak přenáší tradici historických obytňáků Toyota Chinook do dnešních dnů a její speciální nástavba byla vyrobena z hliníku. I pro tým zkušených techniků to byla nevšední výzva, protože nakonec strávili více než 100 hodin navrhováním samotných zadních dveří. Po jejich otevření se pak odhalí překvapivě prostorný vnitřek s teakovou podlahou.

I když obytná Tacozilla vznikla na podvozku továrního pick-upu, v interiéru nástavby nechybí plnohodnotná koupelna se sprchovým koutem a toaletou i kompletní kuchyně se sporákem, lednicí a dřezem. Jídelní stůl je výrobkem z 3D tiskárny, postel je umístěna nad kabinou a pohovky nabízejí prostor pro klidné posezení a relaxaci.

Foto: Toyota

Díky terénním schopnostem Tacomy Overlanding lze přespávat i na místech s dechberoucími výhledy

Technici z Toyoty zapracovali i na zlepšení terénních schopností – světlou výšku Tacomy zvedli o 51 milimetrů a vybavili ji navijákem a 17palcovými koly s pneumatikami General Grabber X3. Vidlicový šestiválec o zdvihovém objemu 3,5 litru s manuálem při úpravách dostal šnorchl sacího potrubí pro snazší brodění ve vodě a výfukové potrubí od dvorního úpravce Toyota Racing Development.

Toyota však nezapomíná ani na milovníky dobrodružnějšího kempování, kteří upřednostňují obyčejnější vybavení a raději vyrážejí trávit čas a přespávat na špatně přístupná a člověkem jinak nedotčená místa. Takovým příznivcům se bude líbit druhý koncept Tacoma Overlanding, založený na modelu Tacoma SR5 se speciálním odpružením Old Man Emu BP-51, které umožňuje zvýšení podvozku o 76 milimetrů.

Tacoma Overlanding je také vybavena sacím šnorchlem a k tomu přidává odolný přední nárazník, zadní nárazník Expedition One, naviják Warn a 17palcová kola Alloy Alpha s pneumatikami Wrangler DuraTrac. Spaní je vyřešeno jednoduchým rozkládacím stanem Yakima v nástavbě na korbě nechybí nejnutnější vybavení.

Jakému konceptu obytné Tacomy dáváte přednost?
Pohodlnější Tacozille
81,7 %
Dobrodružnějšímu Overlandingu
18,3 %
Celkem hlasovalo 894 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám