Hlavní obsah

Do přírody s celou rodinou a klidně i na kolech: Terénní karavan Eos je skvělý univerzál

Foto: Boreal Campers

Sháníte slušný obytný přívěs, ale potřebujete, aby si tu a tam poradil také s nějakým tím terénem? Už nemusíte hledat dál…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obytné vozy a karavany se těší čím dál větší oblibě a je pravda, že k tomu pomohly i události posledních pár let. Jenže co když se svojí rodinou rád jezdím na výlety do přírody mimo „vyšlapané“ cestičky? Pokud k takovým patříte i vy, pak jistě nejste jediní, protože i tento mikrosegment zažívá boom. S pomocí přichází firma Boreal.

Článek

Plánujete vyrazit na kempování s trochou dobrodružství? Není problém, lidé od Boreal Campers mají řešení. Firma se sídlem v Denveru ve státě Colorado právě představila obytný přívěs Eos-12, jehož jméno je inspirováno řeckou bohyní úsvitu, která v mytologii každé ráno vstává, aby světu přinesla nový den.

Foto: Boreal Campers

Eos má velmi propracovaný podvozek, což v kombinaci s terénními pneumatikami znamená skvělou prostupnost všemožným terénem. Rám je potom speciálně ošetřen pro odolnost vůči přírodním živlům

Při kempování (zejména v přírodě) se koneckonců tak trochu počítá s oním nezaměnitelným pohledem na probouzející se přírodu, kapky rosy a pomalu, ale jistě sílící ranní slunce – což umí nabídnout opravdu jen divoká příroda. Právě proto nabízí Boreal Eos-12 kromě speciálních terénních pneumatik a nezávislého odpružení Cruisemaster také povrchovou úpravu rámu, díky které odolává právě všemožným vlivům, jako je vlhkost, střídání tepla a chladu, bahno…. nebo všechno dohromady.

Pokud je vám Boreal Eos-12 trochu povědomý, není to tak úplně náhoda – ve skutečnosti jde o nástupce předešlého karavanu XT-12, Eos však přináší pěkných pár vylepšení.

Eos jako takový měří na délku 5,8 metru, bezmála 2,2 metru na šířku a až 2,3 metru na výšku, je tedy na poměry běžných karavanů vlastně docela kompaktní. Celkem potom váží 1 680 kilogramů, což není vůbec špatné, takže na jeho tažení nepotřebujete vyloženě velké SUV – s touto hmotností si poradí i některé motorizace Škody Octavia.

Foto: Boreal Campers

Eos nabízí ohromnou spoustu vybavení již v základu – například venkovní kuchyňku s trojplotnovým vařičem a plnohodnotným nerezovým dřezem

Vybavení Eosu je opravdu velmi slušné – už v základu dostanete vybavení jako výše zmíněné chytré odpružení Cruisemaster, 150litrový rezervoár na pitnou vodu a 95litrovou nádrž na tzv. „šedou“ vodu, venkovní kuchyňku s trojplotnovým vařičem, nerezový dřez, 10kg lahev propan-butanu, plně dostačující koupelnu, ohřev vody, 300W střešní solární panely, manželskou postel nebo 200Ah baterii pro uložení elektrické energie.

A to jsme se, milí čtenáři, pořád bavili jen o „základním“ vybavení – příplatkových položek tedy příliš nezbývá, což je ale vlastně výhoda. Sem patří třeba venkovní sprcha, přídavné zásuvky dle potřeby, přídavné baterie pro uložení většího množství energie, střešní nosič zavazadel nebo nosič na dvě, případně rovnou čtyři kola. Vynikající.

Za cenu těsně pod 75 tisíc dolarů (circa 1,7 milionu Kč) nepatří k nejlevnějším – ale zase ani k nejdražším. Dalo by se říct, že za ty peníze jde při ohromném množství základního vybavení vlastně o docela výhodnou koupi, v interiéru se navíc narovná osoba o výšce až 190 centimetrů a to zase úplně každý karavan neumožňuje.

Slušný prostor Eosu potvrzuje navíc fakt, že poskytuje spaní až pro pět osob (respektive 4 dospělí plus jedno dítě) s jednou manželskou postelí. Dle slov firmy se první kusy dostanou k zákazníkům někdy ve čtvrtém kvartálu tohoto roku.

Reklama

Načítám