Hlavní obsah

„Letecký“ obytný přívěs ukrývá indukční desku a vysokorychlostní internet. Vyjde na miliony

Foto: Bowlus

Obytný přívěs Bowlus Volterra inspirovaný zlatou érou leteckého průmyslu je úchvatný konstruktérský počin – jenže níc podobného nebývá levná záležitost

Obytné vozy zažívají v poslední době renesanci a celá řada lidí dokonce tento způsob cestování či dovolené začala preferovat na úkor těch tradičních. Byla by však chyba opomíjet obytné přívěsy, které mají po světě přinejmenším stejně příznivců. K výrobcům jedněch z nejlepších přívěsů patří americká firma Bowlus.

Článek

Může vůbec existovat něco jako „luxusní obytný přívěs“? Rozhodně – jedny vyrábí například americká firma Bowlus. Lze je od těch ostatních rozeznat naprosto bezpečně, neboť jejich hlavními poznávacími znaky je aerodynamický tvar a lesklý, na první pohled „chromový“ povrch karoserie.

Foto: Bowlus

Inspirace leteckým průmyslem rozhodně není náhoda, protože sám Hawley Bowlus má letité zkušenosti s konstrukcí letadel. Málokoho tak překvapí, že jeho přívěsy používají letecké materiály jako například dural

To proto, že se zakladatel Hawley Bowlus nechal hodně inspirovat „tryskovým věkem“ (angl. Jet Age, pozn. red.), tedy obdobím krátce po 2. světové válce, kdy se tryskové motory začaly z bojových letounů prosazovat také v komerčním letectví.

I když jde o velmi stylové provedení retro stylu, technologie uvnitř jsou zcela moderní. A jelikož se tento nový model se jmenuje Volterra, tak bystrý čtenář jistě tuší, kam tohle směřuje – jasně, přívěs nabízí dostatek elektrické energie.

Foto: Bowlus

V obytných přívěsech Bowlus se vyspí 4 dospělé osoby. První prostor pro spaní je v přídi, další je hned v následující buňce

V minulosti bylo u firmy Bowlus poměrně běžné používat buďto spalovací generátor nebo klasický propan-butan, s narůstající elektrifikací ve všech koutech automobilismu si však lidé z firmy Bowlus řekli, že vyzkouší něco nového. Tyto „novinky“ přináší nečekané výhody – například tak Bowlus Volterra nabízí indukční varnou desku či vysokorychlostní satelitní internet.

O pohon těchto a mnoha dalších přístrojů se stará zbrusu nový bateriový systém, který v Bowlusu vyvíjeli tzv. na vlastní pěst – dle jejich slov má jít (alespoň v jejich branži) o ten vůbec nejpokročilejší. Jde o lithium-ion-fosfátovou baterii s kapacitou slušných 17 kWh – jen pro srovnání, to je zhruba dvojnásobek toho, co dokáže model Terra Firma od téže společnosti.

Foto: Bowlus

Bowlus Volterra je údajně vůbec první obytný přívěs, který umožňuje vařit na „indukci“. Dalším lákadlem je vysokorychlostní internet – i v tomto ohledu jde podle výrobce o prvenství

Výrobce vzal v potaz i možnost, že se někdo rozhodne svůj přívěs táhnout za elektrickým vozem a tady se nabízí myšlenka – jejich točivý moment je pro ten účel skvělý, jenže co dojezd? Patrně i na tohle mysleli, takže když na to přijde a bateriím v elektromobilu „dojde šťáva“, může přívěs Volterra propůjčit dostatek energie pro nouzové dojetí cca 100 km. Stejně tak může samotný přívěs čerpat energii z auta, a to klidně i během jízdy!

Pro všechny případy jsou tu ještě 420W střešní solární panely zvané AeroSolar, takže zatímco posádka chytá bronz, Volterra chytá elektřinu (avšak tohle přirozeně funguje i během jízdy).

Navzdory faktu, že obytné přívěsy Bowlus jsou navenek retro, uvnitř jsou veskrze moderní. V tomto modelu se vyspí čtyři dospělí, přičemž firma poskytuje několik předvolených designů interiéru, není ale problém zvolit svůj vlastní.

Součástí konstrukce je rovněž rezervoár na 50 galonů (cca 190 litrů) čistě vody a další 31galonový (cca 120 litrů) na šedou vodu. Výhodou budiž fakt, že kdo by na to chtěl jít „postaru“, není problém přívěs vybavit i klasickými propan-butanovými zásobníky pro vaření a vytápění. Výhodná už se však nejeví cena – ta začíná (!) na částce 310 tisíc dolarů (7,4 milionu Kč).

Reklama

Načítám