Hlavní obsah

Krádeží aut ubylo, zloděje-amatéry ale vystřídali profíci. Rozdíly mezi kraji jsou obrovské, nejkradenější značka nepřekvapí

Foto: SHERLOG

Vedou škodovky, ovšem také jich u nás jezdí nejvíce.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku za poslední dekádu sice krádeží aut podstatně ubylo, nicméně důvod k oslavám to není. Amatérské zločince jen převálcovali „profíci“, kteří mají nejen perfektní organizaci, ale také sofistikované náčiní. Kde se tedy vozy ztrácí nejčastěji, kam míří a jaké značky jsou mezi zloději nejpopulárnější?

Článek

Když čeští policisté bilancovali rok 2015, zírala na ně poněkud hrůzná statistika hlásající 8 613 odcizených vozidel. Od té doby však čísla začala padat, proto v roce 2016 bylo evidováno jen 4 919 ukradených vozidel, rok na to 3 594, další rok (2018) už jen 3 052 a za dalších 365 dní dokonce pouhých 3 033, přičemž konec roku 2020 uzavíralo číslo 2 526 odcizených vozidel na území ČR.

Foto: Shutterstock

Rok 2015 byl z hlediska krádeží aut v ČR doslova nadupaný.

Statistiky nám hezky vylepšoval i rok 2021, protože tehdy se ztratilo jen 2 336 aut, ovšem vloni počet stoupl na 2 593. Stále však jde o velmi nízká čísla ve srovnání s rokem 2015.

Co stojí za těmito výsledky? Jednak lepší ochrana vozidel samotných a také ubylo takových těch amatérských zlodějíčků. Na druhou stranu se zvýšil podíl vysoce organizovaných skupin, zajištěných jak znalostmi, tak náčiním.

Foto: Dalibor Žák

Statistikám odcizených aut v ČR vládnou škodovky, nicméně také jich u nás jezdí nejvíce.

Statistikám značek dlouhodobě kralují modely od Škoda Auto, které ovšem mají na našich cestách nejsilnější zastoupení. Na dalších příčkách najdeme s vysokým odstupem volkswageny, následně fordy a nakonec další evropské značky. O japonské či americké káry není mezi lapky v ČR takový zájem.

Nejvíce aut se odcizí pochopitelně v Praze, o čemž hovoří čísla z minulého roku, kdy se v hlavním městě ztratilo 674 vozidel. Na druhém místě pak skončil Středočeský kraj s 373 evidovanými odcizenými vozidly.

Foto: Shutterstock

Nejvíce aut se odcizilo v Praze, nejméně ve Zlínském kraji.

Nejbezpečněji z hlediska krádeží motorových vozidel naopak bylo v roce 2022 ve Zlínském a Karlovarském kraji, kde se ztratilo 51, respektive 58 vozidel.

Možná se ptáte, kde ta kradená auta končí? Obvykle je jejich první destinací Polsko, kde buď zůstanou, nebo se z něj přesunou dále na východ.

Přestože počty odcizených vozidel za poslední dekádu rapidně klesly, neznamená to, že byste se neměli mít na pozoru. Zabezpečení sice jde technicky kupředu, nicméně stejně tak i praktiky zlodějů. Je tedy nanejvýš vhodné potenciálnímu zcizení předcházet, případně zvolit dodatečné krytí ve formě připojištění.

Reklama

Načítám