Hlavní obsah

Jak zabezpečit garáž proti zlodějům

Foto: Shutterstock / oneSHUTTER oneMEMORY

Podle policejních statistik jsou pro zloděje garáže ještě lákavějším objektem než rodinné domy. Mají nižší zabezpečení a skrývají hodnotné a snadno zpeněžitelné věci, nejde nutně jen o zaparkovaná auta či motocykly. I když… Jen vloni způsobili zloději motorek v Česku škodu přes 23 milionů korun, přičemž značná část krádeží se odehrála právě v garážích.

Článek

Garáž jako nedobytná pevnost, nebo chatrně zabezpečený objekt se spoustou lákadel? To záleží jen na vás. Každopádně až zazimujete svůj víkendový vůz či motocykl, zamyslete se nejen nad tím, jestli jste udělali všechno proto, aby zimu přečkal nejen ve zdraví, ale taky abyste ho tam na jaře našli.

Nejde však jen o ně. Zloději často berou nářadí, zahradní techniku, pneumatiky nebo jízdní kola. Policisté pak varují, že při vyšetřování vykradených garáží bývá největší problém vychladlá stopa. Většina nahlášených případů totiž nemá jasně daný časový úsek. Stejně jako zahrádku někde v kolonii, tak i garáž bystě měli nejméně jednou za týden zkontrolovat.

Nejenže motoristé zabezpečení garáží často podceňují, vedle mechanické a elektronické ochrany zapomínají i na odpovídající připojištění, které by je ochránilo nejen před zloději, ale také před následky řádění živlů, třeba proti vytopení, požáru nebo třeba tíhou sněhu, která by poškodila střechu vaší garáže.

Zloději si vyberou vždy tu nejsnazší cestu

Pokud do garáže máte nejen vrata, ale i boční vchod, měli byste obě dvě přístupové cesty plnohodnotně chránit. Zámky by měly být certifikované a minimálně ve třetí třídě odolnosti, pokud máte na vratech jen visací zámek, ochraňte jej garážovou petlicí, bezpečnostní závorou či safety boxem. Takové zámky vyrábí například tuzemská firma Tokoz. Pokud zloděj nejde vysloveně najisto, vždy si vybere garáž s nižším stupněm zabezpečení.

Ti, kdo mají do garáže okno, mají sice výhodu denního světla, ale zároveň jde o nejsnazší způsob, jak se do garáže dostat. Zloději pak garážová vrata otevřou jednoduše zevnitř. Okno můžete zabezpečit nejen mříží, ale třeba i nerozbitnou okenní fólií.

Pokud je garáž součástí domu, bývají dveře z garáže tím nejsnadnějším vstupem do něj. Dveře by měly být protipožární, a tedy odolné i mechanickému ataku, ale většina lidí se neobtěžuje s jejich zamykáním a to jsou pak všechny certifikáty úplně k ničemu.

Osvětlení nejen v garáži

Kvalitní světlo potřebujete nejen nad pracovním stolem, ale i centrální. Každopádně pořídit byste si měli i reflektory se snímačem pohybu, a to jak zvenčí, tak uvnitř garáže. Důležité je mít světla nejen při vstupu do garáže, ale také v zadní části objektu, případně byste měli nasvítit další místa, která by jinak skýtala vhodný úkryt. Už tohle je totiž jasný vzkaz, že jste si na zabezpečení garáže dali záležet.

Elektronické zabezpečení

Protože ale nejde vrata či dveře stoprocentně zabezpečit, pak byste měli myslet i na elektronickou ochranu garáže. Zabezpečovací sady jsou v současné době výrazně levnější než před pár lety, navíc se podstatně rozšířily způsoby elektronického zabezpečení. Nemusíte mít nutně jen magnetická čidla na vratech či dveřích a pohybové čidlo v prostoru, čím dál tím častější jsou kamery a zabezpečení online.

„Pohybová čidla a spínače na dveřích jsou samozřejmě základ a ve spojení se sirénou fungují na vystrašení zlodějů perfektně, ale když zabezpečujeme garáž někde v řadových garážích na periferii města, pak rozhodně doporučujeme i další formy elektronického zabezpečení,“ říká Jan Marek, který se zabezpečování objektů věnuje již roky. „S nástupem snadno dosažitelného internetu jsou skvělé kamery, které v případě detekce pohybu nejen nahrávají, ale zároveň vám pošlou zprávu do mobilu.“

Při výběru kamer byste měli mít na paměti, že je důležité vybrat takovou, která umí pracovat i s horšími světelnými podmínkami. A pak pečlivě zvážit, jestli ji umístit tak, aby byla co nejlépe viditelná a varovala svou přítomností, nebo ji naopak pečlivě schovat či namontovat tak, aby se k ní zloději nedostali a nemohli ji vyřadit z provozu.

Samostatnou kapitolou jsou pak miniaturní GPS moduly, které vám na mobilním telefonu neustále hlásí polohu. Ve většině případů mají externí zdroje a jdou nastavit tak, aby vám oznámily nechtěný pohyb. V autě je snadno schováte, ale běžně se používají i pro motocykly či jízdní kola.

Každopádně i obyčejný alarm s pohybovým čidlem a sirénou, ideálně pak s externím bateriovým zdrojem, mnohdy stačí k tomu, abyste zloděje vystrašili.

Zabezpečení věcí uvnitř

Drtivá většina lidí se spokojí se zabezpečením garáže zvenčí a již se nestarají o věci uvnitř. Přitom samostatné zabezpečení například sezonních pneumatik, jízdních kol nebo motocyklu výrazným způsobem komplikuje zlodějům cestu a snižuje riziko jejich odcizení, vyžaduje totiž čas navíc. Ideální jsou safety boxy se zemním kotvením, sepnutí věcí řetězem nebo ocelovým lanem k sobě.

Foto: Shutterstock

Mechanické zabezpečení auta se doporučuje i v zamčené garáži

Zloději pro překonání překážek často použijí nářadí, které v garáži najdou, i proto se často doporučuje mít v garáži třeba skříňky na nářadí opatřené kvalitním visacím zámkem.

„Jednou se mi zloději pokusili ukrást motocykl, starou Jawu, veterána, z garáže. Naštěstí se jim to nepovedlo, když jsem to zjistil, byl motocykl částečně rozebraný, protože jsem ho přivázal řetězem k ocelovému oku ve stěně,“ popisuje svou zkušenost Jaroslav Kos, čtenář Garáže. „Už jednou mi řadovou garáž vykradli, od té doby v ní mám jen auto, motocykl a druhou sadu kol. Všechno nářadí jsem odstěhoval.“

Specialisté dále doporučují nenechávat v autě či motocyklu klíčky, vozidlo pak zamknout, případně z něj vyndat baterku. Základní pravidlo je jednoduché: každá věc, která zloděje zdrží nebo mu ztíží cestu, se počítá.

Důkladné zabezpečení garáže vám pak zároveň snižuje částku, kterou budete platit, když si ji pojistíte. Pojistku pak můžete mít uzavřenou jak na samotný objekt, tak i na příslušenství a vybavení včetně nářadí či zahradní techniky.

Reklama

Související témata:
Načítám