Hlavní obsah

Ženská posila u hasičů: Je jí teprve 25 let, zvládá to, co muži, a chtěla by za volant Scanie

Foto: HZS Kolín

Vyzpovídali jsme hasičku z Kolína, která jako jedna z prvních žen v ČR slouží u ostré výjezdové jednotky.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli je jí teprve 25 let, už má černý pásek v judu a několik prestižních ocenění ve vitríně. Lenka Slunečková ovšem zaujme zejména tím, že jako jedna z prvních žen v Česku slouží u ostré výjezdové hasičské jednotky. Musí zvládat to, co muži? A jaký má vztah k technice a autům obecně?

Článek

Čerstvá 25letá hasička sloužící u ostré výjezdové jednotky v Kolíně se už od 9 let věnuje judu, přičemž letos získala i onen ikonický černý pás. Mimo jiného toto bojové umění vyučuje, vyzkoušela rovněž jiu-jitsu a získala několik prestižních vítězství na různých bojových závodech.

Foto: HZS Kolín

Lenka se ve volném čase věnuje hlavně judu.

Lenka Slunečková vystudovala Požární ochranu v Kolíně, a protože nerada sedí v kanceláři u počítače, rozhodla se, že to zkusí u ostré výjezdové jednotky. No, a v březnu letošního roku se tak skutečně stalo, čímž se Lenka zařadila mezi několik málo žen v Česku, které zasahují hned v první linii. To nás zaujalo natolik, že jsme tuto odvážnou slečnu s nadšením vyzpovídali.

Lenko, proč je žen u výjezdových hasičských jednotek tak málo?

Dříve totiž platilo, že ženy nesměly nosit břemena těžší než 15 kilogramů. Nicméně když toto pracovní nařízení skončilo, otevřela se cesta ženám-hasičkám i k výjezdovým jednotkám. Věřím proto, že se podíl nás žen u výjezdových jednotek Hasičského záchranného sboru bude zvyšovat.

Foto: HZS Kolín

Jakmile padlo omezení na nošení břemen nad 15 kg, cesty do výjezdových jednotek HZS se otevřely také ženám.

Na jaké pozici ve sboru jste?

Moje hodnost je strážmistr a pracuji stejně jako moji mužští kolegové. Vždy si podle situace rozdělíme úkoly a velitel řekne, co kdo bude dělat. Jednou tedy komunikuji například s řidičem zaklíněným ve vozidle, zatímco jindy hasím požár.

Řídíte v práci nějaké vozidlo, ať už malé, či velké? Popř. chtěla byste?

Mám řidičák skupiny B, takže jsem v práci jezdila nanejvýš dodávkou. Mým snem je šoférovat hasičskou Scanii, ovšem je to velká odpovědnost. Naši kluci-řidiči mají můj obdiv, jak musí kolikrát kličkovat mezi auty nebo úzkými uličkami. Já bych měla strach, že někomu odřu auto.

Foto: HZS Kolín

Hasička má ze Scanie respekt, ale chtěla by ji řídit.

Musíte zvládnout to samé, co muži? A tím myslíme i práci s těžkými hydraulickými nástroji.

Musím zvládnout úplně všechno, co zvládají muži, takže i práci s hydraulickými nástroji. Je to skvělé pracovat v týmu, protože vždycky vím, že nebudu sama. Kdybych já anebo někdo jiný už nemohl, tak nás vždy někdo vystřídá.

Berou vás jak vaši kolegové, tak třeba ostatní hasičské jednotky jako jednu z kolektivu? Jako hasiče z první linie?

Tady nejde odpovědět jinak, než že mě tak skutečně berou a že jsem za to ráda. Nikdy se mezi nimi necítím sama nebo odstrčená či jiná. Jsem zkrátka členem týmu.

Foto: HZS Kolín

Žádné rozdíly nebo diskriminace, Lenka je člen týmu jako každý jiný.

Máte v práci z něčeho obavu či strach?

Ještě jsem takový pocit v práci nezažila, nicméně vždy se obávám, jestli u dopravní nehody nebudou náhodou děti. To se nedá předpokládat, potažmo se na to nedá ani nijak natrénovat. Člověk musí být psychicky odolný.

Co si myslíte z hlediska požární bezpečnosti o elektromobilech?

Uhasit elektromobily není vůbec snadné. Jednak obvykle spotřebujeme více hasiva než u běžných vozů a jednak se elektromobily kolikrát musí umístit na několik hodin až dní do speciálního kontejneru s vodou. Popravdě být to na mě, elektromobily bych nevyráběla.

Foto: HZS Kolín

Lenka má v autě své místo i přístroje, se kterými pracuje.

Povíte nám vaše oblíbené auto? A proč jej máte ráda?

Z běžných aut nemám žádné oblíbené, nicméně v rámci hasičských mám slabost pro automobilové žebříky. Je to neskutečné, jaký mají dosah!

Otázka na závěr, chtěla byste něco vzkázat ženám, které chtějí vstoupit do sboru k výjezdovým jednotkám, ale váhají?

Pokud si něco přeješ, tak se ti to splní. To tvrdím. Navíc pokus nic nestojí. Sama za sebe mohu říct, že pokud dotyčná zvládne psychologické, fyzické a zdravotní testy, tak zvládne i samotnou práci. Mně třeba nešlo moc plavání, takže jsem se zakousla a věnovala se mu o to víc. Takže říkám, holky, neváhejte!

Foto: HZS Kolín

I práci s motorovou pilou musí mladá hasička zvládat.

Lence tedy velký obdiv za její nástup do ostré výjezdové jednotky, protože se skutečně objevuje v první linii, kde jde kolikrát o všechno. Přestože má úspěšná judistka pro strach uděláno, stejně tvrdí, že se na některé situace nedá předem připravit. Každopádně jí v její kariéře držíme palce a doufáme, že se jednou sveze svojí vysněnou Scanií na pozici řidiče.

Související témata:
Načítám