Hlavní obsah

Nabíječek je dost, ale chybí k nim auta. Čím víc bude elektromobilů, tím lacinější by mohlo být nabíjení, vzkazuje ČEZ

Foto: ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická společnost ČEZ pokračuje v intenzivním rozvoji české nabíjecí infrastruktury pro podporu elektromobility. Jaké jsou další plány a naopak jaké jsou největší překážky, jsme se ptali Tomáše Dzurilly, ředitele elektromobility ČEZ.

Článek

Je to jen pár týdnů, co energetická společnost ČEZ, provozovatel nejvýkonnější nabíjecí sítě v ČR, slavnostně otevřela hned dvě 360kW nabíjecí stanice (v Mladé Boleslavi a Mikulově), svého času nejrychlejší v republice (než ji pár dní zpět předstihl E.ON s 400kW stanicí v nabíjecí lokalitě ve Vystrkově u Humpolce). Je to jasné znamení, že nabíjení elektromobilů bude i v ČR výrazně rychlejší a pohodlnější.

„Naší strategií je umožnit lidem cestovat elektrickým autem podobně pohodlně jako se spalovacími motory,“ potvrzuje Tomáš Dzurilla. „Elektroodpůrci si samozřejmě stěžují, že elektromobily nemají dojezd a nabíjí se pomalu. Je však potřeba si uvědomit, že technický vývoj v automobilovém průmyslu jde velmi rychle dopředu, a my z pohledu nabíjecí infrastruktury se s ním snažíme držet krok. Vlastně si troufám říci, že jsme o trochu napřed.“

Foto: ČEZ

Cílem Tomáše Dzurilly, ředitele elektromobility ČEZ, je usnadnit lidem cestování s elektromobilem na úroveň aut se spalovacími motory.

Nejpokročilejší elektrická auta s 800V architekturou, která byste spočítali na prstech obou rukou (Hyundai a Kia, Porsche a Audi), totiž umožňují maximální výkon 239 kW, resp. 270 kW. Většina aktuálně prodávaných aut se však pohybuje kolem 150 kW, maximálně 200 kW. „Těch 360 kW v tuto chvíli neumí žádné auto a bude ještě chvíli trvat, než se k nim některá automobilka propracuje. Limit dobíjení tedy není v nabíječkách, ale v autech. Je však pravděpodobné, že nároky na nabíjecí výkon budou ještě dále růst, možná až k 500 kW.“

LokalitaDálniceVýkon
Mladá Boleslav, OlympiaD10, 44. km360 kW
MikulovI/52360 kW
Loket, Bageterie BoulevardD1, 66 km2 x 320 kW, 1 x 180 kW
Plzeň, OlympiaD5, 76. km300 kW
Loket, McDonald'sD1, 66. km300 kW
Šlovice, BenzinaD5, 83. km, směr Rozvadov225 kW
Unčovice, McDonald'sD35, 253. km225 kW

Tyto vysokovýkonné nabíječky, označované hypercharger (HPC), budou v budoucnu rychle přibývat. To však neznamená, že budou všude. „Kategorie HPC pro nás začíná u 150 kW a do konce roku jejich počet zhruba zdvojnásobíme ze současných cca dvaceti na čtyřicet. Nabíjecí infrastruktura však pro nás znamená mix různě výkonných stanic s různým účelem, takže plánujeme budovat i méně výkonné stanice.“

Foto: ČEZ

Stojany nabízející 360 kW patří k těm nejvýkonnějším, jaké jsou aktuálně k dispozici. Žádný elektromobil na trhu nedokáže tento výkon využít naplno. Zatím.

To v překladu znamená, že budovat HPC dává smysl tam, kde se nechcete zdržovat nabíjením – třeba kolem dálnic a hlavních tahů potřebujete rychle dobít na pár (stovek/desítek) kilometrů, abyste dojeli do cíle, tam pak můžete v klidu a pohodlně dobíjet pomalu. Což dnes (s ohledem na aktuální kapacity baterií elektrických aut pohybující se zhruba mezi 50 a 100 kW) zahrnuje nejen AC 22 kW, ale patří sem v podstatě už i DC 50 kW.

Těch je v dobíjecí síti ČEZ z historických důvodů (kdy šlo především o rychlý rozvoj sítě a elektroauta o moc vyšší výkon stejně neuměla) opravdu hodně, řada jich bude ale postupně nahrazena výkonnějšími stanicemi. Mnoho z nich však také zůstane. „Padesátikilowattová dobíjecí síť má své opodstatnění, především v městském prostředí. Když si chcete na půl hodiny dojít nakoupit, dobijete si u ní pár desítek procent kapacity a máte vystaráno na dalších pár dní jezdění.“

Tam, kde je vysoké vytížení a uživatelé potřebují dobíjet rychleji, budou nahrazeny výkonnější technikou. To však s sebou nese určité výzvy. „Na mnoha lokalitách není dostupný vysoký výkon, třeba kolem některých dálnic,“ popisuje Tomáš Dzurilla. „V takovém případě jsme schopni doplnit nabíjecí stanici bateriovým úložištěm, které bude tento deficit kompenzovat. Aktuálně máme v provozu tři, jejich provoz však ještě není tak bezúdržbový, aby se vyplatilo jejich plošné rozšíření.“

Foto: ČEZ

Nabíječek je v České republice dost. Problém je, že většinou zejí prázdnotou.

Další komplikací rozšiřování sítě je nízká utilizace, tedy využití provozovaných nabíječek. „My se tím vůbec netajíme, že máme nízkou utilizaci. Nabíjecích stanic je zkrátka v provozu mnohem víc, než kolik je na českých silnicích elektrických aut, jejichž majitelé navíc často mohou nabíjet doma.“ Počet elektromobilů však s každým měsícem roste a dostávají se do rukou i lidem (typicky zaměstnancům firem přecházejících na elektrickou flotilu), kteří budou z většiny odkázáni na veřejnou nabíjecí síť.

Právě vyšší využití nabíječek může paradoxně přinést levnější ceny nabíjení. „Největší náklady souvisejí s výstavbou nabíjecích stanic a s jejich rezervovaným výkonem v síti, samotné ceny elektřiny na burze nemají na celkové náklady tak velký vliv. Klíčová je tedy znovu utilizace. To znamená, že čím více aut bude k našim nabíječkám jezdit a čím víc budou čerpat elektřiny, tím snáz se pokryjí vysoké investiční náklady. Dokud tedy bude na českých silnicích málo elektromobilů, tak ceny nabíjení neklesnou.“

Foto: ČEZ

Nabíjení by v budoucnu mělo být nejen rychlejší, ale také pohodlnější. A snad i o trochu levnější.

S tím souvisí také další směr rozvoje nabíjecí sítě ČEZ, tedy usnadňování přístupu k nabíjení zákazníkům. „Chceme dál vylepšovat naši aplikaci FUTUR/E/GO – aby uživatelé snáz našli volnou a funkční nabíjecí stanici v okolí, aby pohodlně aktivovali nabíjení přímo propojením s infotainmentem vozu. Zároveň hledáme cesty automatické autentizace vozu v naší nabíjecí síti, jako je AutoCharge a další podobné služby, aby uživateli stačilo připojit auto k nabíječce a o nic víc se už nestarat,“ uzavírá Tomáš Dzurilla.

Nabíjení elektromobilů v ČR by tak mělo být nejen rychlejší, ale také dostupnější a pohodlnější. A s rostoucím počtem elektrických aut snad také levnější.

Reklama

Načítám