Hlavní obsah

Pivo nepiju, ale pokud vyhrajeme, klidně si jedno dám! Lídr mistrovství Evropy v rallye pojede na Barumce o titul

Foto: Hyundai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novozélandský jezdec Hayden Paddon má s Hyundaiem nakročeno k premiérovému titulu mistra Evropy. A získat jej může už tento víkend v rámci Barum Czech Rally Zlín. Před startem jsme ho stihli vyzpovídat.

Článek

Muselo by se stát něco vskutku mimořádného, aby při současném 55bodovém náskoku na čele přišel o vedení a titul mistra Evropy. Do konce sezony zbývají dva podniky a velkou šanci k jeho zisku má už tento víkend na Barum rally ve Zlíně, kde se novozélandský sympaťák představí se speciálem Hyundai i20 N Rally2. Ač soutěžil snad ve všech koutech světa, našinci jej naživo uvidí vůbec poprvé.

Navzdory bohaté soutěžní minulosti to v České republice bude vaše premiéra…

Ano. A je to zároveň vůbec poprvé, co mám příležitost navštívit tuto zemi.

A jak se vám tu zatím líbí?

Zatím to nemohu tak úplně zhodnotit, přiletěl jsem teprve včera. Ale prošel jsem si alespoň zčásti centrum Prahy a je to opravdu krásné město. Zítra máme v plánu delší výlet, snad toho uvidím ještě víc. Dokonce i počasí nám přeje.

Máte v plánu ochutnat místní kuchyni nebo pivo?

Pivo nepiju, ale pokud se nám o víkendu podaří vyhrát šampionát, v rámci oslav si klidně jedno dám! Co je vlastně lokální kuchyně?

No, řekněme, že to nejsou úplně fitness jídla…

V tom případě bude lepší ochutnat až po všech ostrých jízdách! (smích)

Foto: Hyundai

V tomto autě se Paddon na „Barumce“ představí. A titul je na dosah!

Ano, ty blížící se v rámci Rally Barum Zlín pro vás totiž budou mimořádně důležité. Předpokládám, že cílem je titul mistra Evropy?

Rozhodně. Výsledek rallye jako takový není důležitý, soustředíme se hlavně na šampionát. Pokud soutěž dokončíme a neuděláme výraznou chybu, máme velkou šanci vyhrát právě ve Zlíně. Poprvé pro Hyundai a poprvé pro celý náš tým.

Už jste přemýšlel nad oslavami?

Nejsem úplně party člověk. Ale z domova v Novém Zélandu přiletí zhruba dvacet lidí, kteří sem jedou jen kvůli rallye. Když vyhrajeme, umím si představit takovou malou nedělní oslavu.

V minulosti váš tým postavil rallye speciál na základech elektrické Kony. Plánujete něco podobného i v budoucnu?

Zatím toho nemůžu říct moc, ale ano, rýsuje se další projekt. Opět bude posazen na platformě Kony, a pokud vše půjde podle plánu, měli bychom auto představit v polovině příštího roku.

Realizace takového projektu, to je asi pořádná výzva.

Rozhodně. V začátcích jsme měli prakticky nulové zkušenosti. Musíte investovat hodně peněz i času. Ale máme tým mladých lidí, skvělých inženýrů a kupu zajímavých nápadů. Takže je to výzva, ale příjemná.

Foto: Hyundai

Novozélandský jezdec se svou upravenou elektrickou Konou. V příštím roce se máme těšit na další podobnou stavbu.

Už jste si vyzkoušel nové elektromobily Hyundai Ioniq 5 a Ioniq 6?

Ano, měl jsem příležitost, bohužel jsem ale zatím neřídil Ioniq 5 N. Ale standardní variantou jezdím doma a je to parádní auto. Technologie elektromobilů ušly za krátkou dobu ohromný kus cesty.

Vzhledem k vašemu živobytí předpokládám, že preferujete sportovní modely N. Který je váš nejoblíbenější?

Už teď mohu říct, že asi Ioniq 5 N. Je to krásné auto a působí luxusním dojmem.

Soutěž Barum Czech Rally Zlín startuje už tento pátek 18. srpna. Veškeré důležité informace včetně rozjížděk, trasy a vstupenek najdete v naší pozvánce. Haydenu Paddonovi a všem dalším účastníkům přejeme na startu mnoho štěstí!

Načítám