Hlavní obsah

LEGO závody nikdy nebyly zábavnější! Zničte vše, co vám přijde pod kola, a dojeďte první

Foto: Jan Majurník/LEGO 2K

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude to znít neuvěřitelně, ale LEGO je s námi už od 30. let minulého století, byť se jeho počátky nesou v duchu dřevěných hraček, přičemž plastové kostičky jsou záležitostí konce let 40. Tak či onak se LEGO své první herně-závodní adaptace dočkalo v roce 1999, ta se nyní objevuje v úplně novém provedení pro děti i dospělé.

Článek

LEGO milují takřka všichni, o čemž jsme se sami přesvědčili při návštěvě dánského Legolandu v rámci našeho vodíkového cestopisu s Hyundaiem Nexo. Plastové kostičky se dočkaly také mnoha videoherních adaptací, včetně těch závodních. První taková se ukázala v roce 1999 a ta poslední teprve nedávno. Jmenuje se LEGO 2K Drive, už jsme ji hráli a tady jsou naše dojmy!

Foto: Jan Majurník/LEGO 2K

První závodní hra LEGO se objevila v roce 1999, ta prozatím poslední v roce 2023.

Než se vůbec pustíte do světa závodění, můžete si vybrat z buď už hotových modelů, anebo si můžete postavit svůj vlastní úplně od nuly. A ne jeden, ale nejméně hned tři, protože potřebujete silniční, terénní a plovoucí závoďák.

My si vybrali jeden luxusní předdefinovaný musle car, dále podivný off-road připomínající ameriku-UFO a nakonec konvenční plavidlo. Nicméně vy se nemusíte držet při zemi, jelikož ve vozovém menu najdete i takové chuťovky, jakými jsou například plovoucí řiditelná želva, jezdící hamburger, zubatá odtahovka a další blázniviny.

Foto: Jan Majurník/LEGO 2K

Můžete si postavit vlastní závoďák, limitem je prakticky jen vaše fantazie.

Každý stroj má své vlastnosti, které jsou odvozeny od rozměrů a hmotnosti. Totiž čím více kostiček užijete, tím je vozidlo sice robustnější, avšak také těžší a pomalejší. Stavbu modelů však neřešíte jen na začátku, jelikož v rámci postupu hrou získáváte virtuální měnu, za kterou si můžete koupit další kostičky nebo rovnou celá vozidla.

Foto: Jan Majurník/LEGO 2K

Další vozy si můžete koupit nebo je i vyhrát.

A protože je LEGO komunita silná a rozmanitá jako diamantové šperky, očekáváme, že za chvíli bude internet plný návodů, jak si postavit nějaký realistický supersport či off-road.

Drift, kovbojové i kostlivci

Samotný otevřený LEGO svět je rozdělený na několik lokací, přičemž kromě statických budov je většina objektů zničitelná. Zkrátka najedete do lesní školky nebo stánku se zmrzlinou a vše se rozletí na stovky kostiček.

Foto: Jan Majurník/LEGO 2K

Většina malých objektů je zničitelná.

Primárním cílem hlavní dějové linie ovšem není ničit vše, co se vám postaví do cesty, nýbrž závodit. Příběh se tedy točí kolem specifických závodů a vedlejších událostí.

Hlavní závody označené jako „story“ se dělí dle obtížnosti na A, B, C. V těchto jednotlivých aktech máte za úkol porazit místního bosse, přičemž pokud budete úspěšní, vyhrajete nejen herní peníze, ale i jeho (leckdy podivné) auto. Až porazíte všechny základní rivaly, postoupíte do velkého finále Sky Cup (Nebeská trofej), v němž se hraje o titul absolutního šampiona.

Foto: Jan Majurník/LEGO 2K

Herní mapa ukazuje světy a jejich biomy.

Nemyslete si ovšem, že je hlavní příběh jen o tom, že musíte dojet první. Některé dějové mise vás vtáhnou do invaze mimozemšťanů, kde budete muset chránit generátory elektřiny. Jindy zase zachraňujete kovboje z města plného kostlivců, kteří vám ihned po kontaktu začnou rozebírat auto.

Další zkušenosti, herní peníze, nové vozy, nové kostičky, speciální vlastnosti (perky) a další věci pak můžete získat ve vedlejších misích. Jejich podstata se sice pravidelně opakuje, nicméně častokrát bývají tyto úkoly lecčím okořeněné, proto to není vždy jen o průjezdech checkpointy či driftování.

Foto: Jan Majurník/LEGO 2K

V jedné z miniher budete zachraňovat kovboje z města kostlivců.

Aby bylo ježdění ještě napínavější, máte k dispozici krom krátkodobého zrychlení reprezentovaného přídavnými proudovými motory také skákání nebo jetpack (vybrané světy), takže si i dosyta zalétáte.

Během závodů a v některých vedlejších událostech sbíráte různé zbraně, díky nimž můžete na protivníka hodit síť s pavoukem a zpomalit ho, vystřelit na něj raketu či minu, bombardovat ho ze dvou zásobníků lego kostek, otevřít časovou trhlinu a posunout se na trati promptně vpřed nebo se na moment stát nezranitelným.

Foto: Jan Majurník/LEGO 2K

Součástí závodění a vybraných akcí jsou rovněž zbraně.

Samotné ovládání je velmi jednoduché, vysoce arkádové a snadné jak pro desetileté dítě, tak pro pozdního třicátníka. Vše je jasné, přehledné a hodně pestré. Pokud prostě nechcete řešit úkoly, můžete se volně projíždět krajinou, sbírat sběratelské předměty a obdivovat různé LEGO světy.

Návyková záležitost

Kromě příběhu se nabízí hraní s přáteli na rozdělených obrazovkách i online s ostatními hráči ve světě, jednotlivé závody, šampionát a různé zábavné minihry. Samotný příběh sice jste schopni dohrát za intenzivně propařený prodloužený víkend, ovšem další možnosti legrácek vystačí na další týdny až měsíce.

Rozhodně nejde o hru, která by byla určena jen pro děti. Sami jsme byli překvapeni, jak je virtuální závodní LEGO svět návykový a různorodé automobilové kreace vskutku ohromující. Jde zkrátka o příjemnou odreagovačku, která upřímně baví.

LEGO 2K Drive je k dispozici na platformách Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X a Series S a Microsoft Windows. Cenově hra startuje (dle platformy) na sumě od cirka 1000 Kč po 2900 Kč za tu nejnabušenější edici se všemi dodatečnými balíčky. Nejde tedy o drobné ani v základu, ale i za startovací částku tahle LEGO závodní kratochvíle opravdu stojí.

Reklama

Související témata:
Načítám