Hlavní obsah

Policie zveřejnila výsledky Speed Marathonu. Nepřekvapily

Foto: Policie ČR

Policie v rámci akce Speed Marathon kontrolovala nejen rychlost

Ve středu 3. dubna v rámci celé České republiky proběhla policejní dopravně bezpečnostní akce s názvem Speed Marathon. Na silnice vyrazilo několik set policistů, kteří se zaměřili hlavně na kontrolu překračování rychlostních omezení. Věnovali se ale také bezpečnosti či technickému stavu kontrolovaných vozidel.

Článek

Na tuto akci upozorňovala předem jak sama policie, tak také snad všechna média v Česku. Šlo již o třetí ročník dopravně bezpečnostní akce a i letos si policisté s její organizací řekli o pomoc veřejnosti. Jejím úkolem bylo vybrat ta podle ní nejdůležitější místa, kde by se měli policisté objevit s radarem, a mírnit tak řidiče, kteří v takových lokalitách často porušují maximální povolenou rychlost. Zatímco při prvním ročníku se lidé tím tipováním lokalit k měření rychlosti dobře bavili, letos už označovali místa reálnější a potřebnější.

Do akce bylo nasazeno 800 policistů, kteří během 24 hodin trvání Speed Marathonu zkontrolovali 7 500 vozidel. Podle policie je smutné, že ačkoliv o akci řidiči věděli dostatečně dopředu, zjistili celkem 3 193 dopravních přestupků, z čehož přes 2 300 případů bylo porušení stanovených rychlostních limitů.

Kromě těchto překročení rychlosti si ale policisté všímali i dalších prohřešků řidičů. Proto ve 162 případech zjistili nevyhovující technický stav kontrolovaného vozidla, ve 104 případech zjistili posádku, která nebyla připoutána, a 39 vozidel jelo po dálnici bez vylepené dálniční známky. Díky kontrolám také odhalili, že 27 řidičů sedlo za volant pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.

Policie se chlubí, že se během těchto 24 hodin nestala žádná dopravní nehoda, při které by došlo k úmrtí. Což může být stejně dobře pouhá shoda okolností. Ale pokud k vyšší opatrnosti řidičů něco skutečně přispělo, pak spíš než radary číhající hned za cedulí začátku obce to byl fakt, že dopravní policisté byli u silnic konečně pořádně vidět. Kéž by to tak bylo častěji a ne jen jednou za rok.

Reklama

Načítám