Hlavní obsah

Jak by rozhodně neměla vypadat policejní kontrola

Foto: Facebook - Právní ochrana řidičů

Záznam zastavení - auto stojí prakticky v silnici, policista nemá stejnokroj ani výstražnou vestu

Dnes si v rychlosti řekneme něco o tom, jak by měla správně vypadat silniční kontrola a jak by rozhodně vypadat neměla, kdy druhou variantu si ukážeme i na videu. To se objevilo na sociální síti a během několika málo dní má gigantický dosah. Na téhle policejní kontrole je totiž úplně všechno špatně.

Článek

Téměř každý řidič má tu zkušenost, že ho zastavila hlídka policie, a to ať v označeném vozidle, neoznačeném vozidle pro skrytý dohled, nebo na něj ukázal terčík policisty, který stál u silnice. Často jsou tato zastavení jako přes kopírák a začínají nejčastěji větou: „Dobrý den pane řidiči, silniční kontrola, předložte mi, prosím, doklady potřebné pro řízení motorového vozidla.“ Až potud je to většinou stejné a rozdíl začíná v tom, že buď vám policista oznámí podezření ze spáchání přestupku, případně vás požádá třeba o dýchnutí do přístroje pro zjištění hladiny alkoholu v dechu. Bohužel často se ale stává i to, že policista po kontrole dokladů pokračuje otázkou: „Tak, pane řidiči, víte co jste udělal?“, což už není správný postup, protože policista by vám měl oznamovat, nikoliv zkoušet to, k čemu se budete chtít doznat.

Dnes se ovšem zaměříme na přiložené video, které s mimořádnou autenticitou zachycuje, jak by správné zastavení probíhat nemělo. A to nejen podle zákona, ale i podle zdravého rozumu. Pokud vás totiž na dálnici zastavuje policie, měla by vás odvést na místo, které je pro zastavení a provedení silniční kontroly bezpečné. Zde se tedy nabízí například parkoviště u čerpací stanice, odpočívadlo nebo nejbližší sjezd z dálnice a zastavení na vhodném a přehledném místě. Na videu ovšem vidíte, že si policista pro zastavení řidiče vybral vcelku nevhodně krajnici dálnice, kde je z videa patrný hustý provoz především nákladní dopravy. Toto místo se rozhodně nedá považovat za bezpečné. Navíc ve chvíli, kdy policista vystupuje z vozidla, vstupuje tak do jízdního pruhu bez reflexní vesty a bez uniformy.

Jak by rozhodně neměla vypadat policejní kontrola; zdroj: Facebook - Právní ochrana řidičůVideo: Facebook - Právní ochrana řidičů

Následné prokázání příslušnosti k policii již probíhá vcelku v pořádku. Další fáze je samotné vysvětlení, že přestupek byl zjištěn na základě tachometru ve voze policisty, nikoliv na základě měření radarem, který je pro tyto účely braný jako důkaz. Závěr v podobě vyřešení „domluvou“ je už jen ukázka zbytečnosti celé silniční kontroly, protože policista ani nepřikročil k lustraci dokladů, zda například vozidlo neprochází pátráním, nebo zda řidič nemá platný zákaz řízení. Jednalo se tedy čistě o ukázku moci? To se asi nedozvíme, ale rozhodně můžeme říct, že se jednalo o velmi zbytečnou akci, která mohla dopadnout i tragicky.

Reklama

Související témata:
Načítám