Hlavní obsah

Od ledna policie znovu zavede domluvy za mírné přestupky

Foto: Policie ČR/Twitter

Policejní kontrola

Kdo z vás má řidičský průkaz už nějaký ten pátek, jistě si pamatuje, že byly doby, kdy policisté za malé či opravdu banální přestupky udělovali důrazné domluvy. Pak jim byly zákonem zakázány a teď to vypadá, že se policejní domluvy znovu vrátí na silnice. Novelu zákona už dokonce podepsal i prezident Zeman.

Článek

Kancelář prezidenta republiky informovala o tom, že změna zákona ze dne 15. listopadu 2018, kterým se mění zákon č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, je prezidentem podepsána a platit začne od ledna příštího roku. Jde o změnu, která se dotkne nás všech, a hlavně práce policistů. Ti v současné době mohou případný přestupek vyřešit buď na místě, a to pokutou či napomenutím nebo jeho řešení přenechat správnímu řízení. Takto to platí od července loňského roku.

Pro to napomenutí ale policisté musí řidiči vypsat formulář, kde je uvedeno za co a proč ho napomínají. Je to zdlouhavé, otravné a vlastně úplně k ničemu. Navíc kopii každého toho formuláře musí policisté po službě zakládat, což je pro ně vlastně jen zbytečná administrativní zátěž. Proto se skupina poslanců dohodla a předložila novelu výše zmíněného zákona, která by toto papírování eliminovala a legálně na silnice vrátila domluvu.

Tu budou moci policisté využít ve chvíli, kdy podle nich přestupek spáchaný řidičem nebude nijak extrémní a kdy míra společenské škodlivosti daného činu bude natolik nízká, že uložení pokuty by bylo s ohledem na závažnost přestupku a osobu pachatele nepřiměřené. Bude ovšem záležet na benevolenci každého policisty, jaký přestupek do této kategorie zařadí. Je možné, že pro některého to bude nedání znamení o změně směru nebo vjezd do zákazu vjezdu, pro jiného třeba odhození cigarety z jedoucího auta. I tak ale tuto změnu vítáme.

Reklama

Související témata:
Načítám