Hlavní obsah

Pagani už testuje Huayru Dragon na italském okruhu

Foto: YouTube/19Bozzy92

Pagani testuje Huayru Dragon

Supersporty značky Pagani si šly vždy tak trochu svou cestou. Vždy byly extrémně rychlé, vždy vypadaly tak trochu jako vesmírná loď a po nastartování uměly navodit pocity děsu, ale lehkého vzrušení zároveň. Ne nadarmo patří tato značka mezi oblíbence třeba Richarda Hammonda. A teď Pagani chystá nadupanou novinku, jejíž testy už jsou v plném proudu.

Článek

Příběh Horacia Paganiho je jako scénář k hollywoodskému filmu. A to doslova. Můžete si ho přečíst v zajímavém článku, jehož odkaz najdete níže. Ale ve zkratce se dá říct, že jde o extrémně cílevědomého businessmana, který se rozhodl, že si prostě bude stavět super auta podle svého, ať to stojí, co to stojí. Jeho cesta k vytyčenému cíli nebyla úplně snadná a bez propadů, ale nakonec to dokázal a dnes patří jeho vozy k tomu nejlepšímu, co si ve světě supersportů můžete pořídit. Horacio do nich vměstnává své sny, představy, ale i horkokrevnou argentinskou povahu. A tím se odlišuje od ostatních; Pagani prostě nepřehlédnete a vždy přesně víte, na co se díváte.

To nejzajímavější a nejpropracovanější, co kdy Pagani nabídlo, je model Huayra BC. Zasvěcen byl Leonardu da Vinci a svým způsobem věnován prý úplně prvnímu zákazníku Horacia Pagani, muži jménem Benny Caiola. Ano, jeho iniciály najdete ve jménu auta. Pohonnou jednotkou v tomto super autě je dvěma turbodmychadly přeplňovaný dvanáctiválec, jehož výkon je 755 koní a točivý moment 1 100 Nm. Zdá se vám to snad málo? Pak k tomu připočtěte hmotnost pouhých 1 218 kilogramů (auto je z velké části z karbonu)! To hned ta porce výkonu vypadá jinak. Mimochodem, vyrobeno bylo pouze 20 kusů, přičemž každý vyšel v přepočtu na asi 60 milionů korun.

Ovšem Huayra BC už své majitele má, a tak to chtělo něco nového, něco velmi speciálního a jedinečného. Ve světě běžných automobilek pro masy by se dalo říct, že je ideální čas na facelift. Ve světě italských superaut by takové slovo ale neznělo dostatečně exkluzivně, a tak se mluví o nové a designově extrémnější verzi. A přesně takovou teď Pagani v Itálii testuje. Novinka, o které už se pár měsíců mluví, ale podrobnosti o ní nikdo moc nezná, má v tuto chvíli označení Huayra Dragon. Přistižena byla před několika dny na okruhu Franciacorta.

Chvíli se uvažovalo nad tím, že by vznikla v jednom jediném kusu, který by byl vyroben ve spolupráci s italskou tuningovou firmou TopCar design. Nakonec se ale Pagani rozhodlo, že dopřeje vznik pěti kusům. Hodně prý zapracovalo na aerodynamice, což je vidět i z videa. Hlavně v zadní části, která je opravdu hodně výrazná. Je vidět, že Huayra Dragon jede v rámci testů opravdu hodně rychle a nechá tak vyniknout jak zjevně skvěle fungujícímu podvozku, tak i dokonalému zvukovému projevu. Vypadá to tedy, že se rozhodně máme na co těšit. Podle dostupných informací bychom se Huayry Dragon měli dočkat nejpozději příští rok.

Reklama

Související témata:
Načítám