Hlavní obsah

Pagani Huayra BC – skutečné umělecké dílo

Foto: Pagani

Pagani Huayra BC má nejen unikátní design a příběh, ale taky silnější motor a vylepšenou aerodynamiku

Pagani je známé tím, že vám udělá auto přesně na míru, ostatně taková Zonda pro Lewise Hamiltona je toho důkazem. Macchina Volante, nejnovější počin z malé modenské dílny, je inspirován velikány, jako jsou Leonardo da Vinci a Juan Manuel Fangio. A podle nás se hodí víc do galerie nebo obývacího pokoje než na silnici…

Článek

Stačí, abyste se podívali pořádně do fotogalerie, a sami zjistíte, že Pagani Huayra BC je jeden z nejpropracovanějších supersportů na světě. Vznikne ve dvaceti exemplářích a každý vůz bude vyroben s dechberoucí láskou ke každému detailu; ostatně tak to měl i Leonardo da Vinci, kterému Horacio Pagani svoji Huyaru BC zasvětil.

Foto: Pagani

Stejně jako zvenku, tak i zevnitř působí Pagani Huayra BC naprosto velkolepě

Napřed si ale vysvětleme ta dvě písmena BC. Jde o iniciály jména Benny Caiola, což byl Horáciův přítel, mentor, a taky úplně první zákazník. Jenže to není jediná symbolika, na kterou se malosériový výrobce luxusních hypersportů odvolává. O autě se taky mluví jako o „Macchina Volante“, což je v italštině „Létající stroj“ – tedy jedno z vrcholných da Vinciho děl. Ale ani tím to nekončí… Vidíte ty stylové kárované potahy? Tak přesně takový vzor měl další Horaciův přítel ve svém autě – znalci si možná vzpomenou na čalounění závodního Mercedesu W196, se kterým v roce 1955 závodil Juan Manuel Fangio. Konkrétně je to materiál stejného stylu, jaký byl použit ve Fangiově voze. Nádhera, že?

Technicky založení jedinci možná ještě víc ocení vylepšenou pohonnou jednotku, kdy nadvakrát přeplňovaný dvanáctiválec disponuje výkonem 755 koní a točivým momentem 1 100 Nm. Váha auta byla snížena o 132 kg na pouhých 1 218 kg. A Pagani BC má ještě vylepšenou aerodynamiku…

Vždyť vám to říkáme – tohle není supersport, ale umělecké dílo! Líbí se vám? Je nám líto, všech dvacet kusů už má majitele.

Reklama

Načítám