Hlavní obsah

Označení paliv se změní. Znáte nové symboly benzínu a nafty?

Foto: Shutterstock/ČAPPO

U benzínky nově pozor - béčko neznamená benzín, ale naftu...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

V říjnu tohoto roku se v Česku kompletně změní označení paliv na čerpacích stanicích. Například nafta bude nově označená písmenem B. Je pomalu načase se nové symboly naučit!

Článek

Od 12. října se sjednotí označení paliv na čerpacích stanicích po celé Evropě. Kromě členských zemí EU se změna týká i dalších evropských států jako je Island, Lichtenštejnsko, Makedonie, Norsko, Srbsko, Švýcarsko a Turecko. Nová evropská směrnice má za úkol odstranit rozdíly v označování v různých evropských zemích, které mohou některé řidiče zmást.

Kromě tankovacích pistolí se změní označení paliv i na víčkách nádrže u nových automobilů. Nově budou paliva rozdělena do tří skupin - benzinová ponesou označení v kruhu, naftová ve čtverci a plynná v kosočtverci. Písmena uvnitř symbolů budou značit typ biosložky, čísla pak jejich podíl. Benzín bude značit písmeno „E” jako ethanol, naftu pak písmeno „B”.

Foto: ČAPPO

Éčko v kruhu značí benzín, béčko ve čtverci naftu

Nejčastěji používaný benzín Natural 95 bude mít tedy nově označení „E5”, klasická nafta pak „B7”. Paliva s vyššími čísly jako „E10”, „E85” nebo „B10” mají vyšší podíl biosložky. Palivo s písmeny XTL pak značí parafinickou naftu.

Plynná paliva ponesou označení v kosočtverci. Uvnitř něho pak najdeme označení konkrétního typu plynu - LPG (zkapalněný ropný plyn), CNG (stlačený zemní plyn), LNG (zkapalněný zemní plyn) nebo H2 (vodík).

Foto: ČAPPO

Plynná paliva budou nově značená kosočtvercem

Na řadě čerpacích stanic již nová označení paliv najdeme nyní, nejčastěji v kombinaci s klasickými označeními jako je Natural 95 nebo Diesel. Ty ostatně budou moci zůstat na stojanech a tankovacích pistolích i nadále, ovšem vždy doplněné i o značení nové. Kde nové značení dosud nemají, budou ho muset doplnit do zmiňovaného 12. října. Správné označení budou po tomto datu kontrolovat zaměstnanci České obchodní inspekce.

Co říkáte na nové jednotné označení paliv? Přijde vám srozumitelné nebo naopak zmatečné?
Nevadí mi, přijde mi srozumitelné
15,1 %
Nechápu to, přijde mi zmatečné
84,9 %
Celkem hlasovalo 17978 čtenářů.

Reklama