Hlavní obsah

Povinná výbava se změní! Zmizí náhradní žárovky i pojistky

Foto: Shutterstock

Povinná výbava automobilu se letos na podzim pravděpodobně výrazně změní. Ministerstvo dopravy připravilo návrh, který by její obsah zmenšil. A změny se dotknou i autolékárniček.

Článek

Návrh změn vyhlášky ministerstva dopravy počítá od 1. října se zmenšením obsahu povinné výbavy vozidel. Nově by už v autech nemusely být povinně náhradní žárovky nebo pojistky. V lékárničkách pro poskytnutí první pomoci by nutně nemusely být nůžky, plastová rouška, trojcípý šátek nebo náplasti s polštářkem. Autolékárnička by se také nově nemusela měnit kvůli její expiraci.

„Vozit povinně v autě žárovky nebo pojistky už je v současnosti zbytečné, u nových aut řidiči stejně nechávají výměnu světel na servisu. Stejně tak po domluvě s ministerstvem zdravotnictví jsme se rozhodli, že pro první pomoc postačí lékárnička bez roušky nebo náplastí s polštářkem a už ji nebude nutné měnit kvůli expiraci,“ vysvětluje ministr dopravy Dan Ťok.

Foto: Ministerstvo dopravy

V některých případech by se povinná výbava mohla smrsknout jen na reflexní vestu a výstražný trojúhelník

Nová vyhláška by také měla částečně měnit povinnost mít ve vozidle náhradní kolo a výbavu nutnou pro jeho výměnu, jako je příruční zvedák: „Vozit rezervní kolo nemusejí vozidla s pneumatikami, které umožňují dojet a zároveň indikují defekt. Vozidla také mohou mít místo rezervy prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky. Třetí výjimkou jsou pak vozidla, která mají zajištěnou asistenční službu, jež zajišťuje výměnu nebo opravu poškozené pneumatiky nepřetržitě na celém území České republiky,“ dodává ministr dopravy.

Foto: Ministerstvo dopravy

Ulevit by se mělo i autolékárničce

Návrh vyhlášky nyní putuje do připomínkového řízení, následně ho dostane ke schválení legislativní rada vlády. V době, kdy se obecně veškerá pravidla a nařízení spíše zpřísňují, je návrh ministerstva dopravy krokem správným směrem, který usnadní život motoristům a zamezí možné zbytečné šikaně během policejní kontroly. Protože - ruku na srdce - řada řidičů a řidiček sice náhradní žárovky vozí, ale vyměnit je stejně neumí…

Co si myslíte o návrhu ministerstva dopravy vy? Je zmenšení obsahu povinné výbavy dobrým krokem?

Reklama

Načítám