Hlavní obsah

Od Tuk-tuku až po Tatru – Tento týden v Garáži

Foto: Archiv Tomáše Vejmoly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět se mění neuvěřitelně rychle a je těžké s ním držet tempo, proto vám každý týden v sobotu ráno přehledně shrneme všechny důležité novinky na jednom místě, aby vám žádná neutekla. Jste připraveni? Pohodlně se usaďte a jdeme se do toho pustit!

Článek

V našem týdenním přehledu naleznete všechny důležité články z uplynulého týdne na jednom místě. Na co jste se nejvíc těšili? Co vás nejvíc bavilo? Nebo co vám mezi našimi články chybělo? Napište nám na redakční e-mail redakce@garaz.cz. Děkujeme a hezké čtení přejeme.

Testovali jsme:

Hned v pondělí se Martin podíval na jeden mimořádně kontroverzní kousek. Nad BMW řady 2 Gran Coupe, navíc ještě s malým a úsporným dieselem pod kapotou, by spousta „skalních příznivců“ automobilky automaticky zlomila hůl. Jenže k tomu není důvod – tohle auto sice není silná sportovní zadokolka, ale to, co jeho reální zákazníci chtějí, dělá naprosto výborně.

Jen pár dní na to se Martin podíval také na dvě inovovaná SUV od Audi, která mohl vyzkoušet mezi prvními. Konkrétně šlo o kompaktní Q2, a potom také o větší Q5, která sází na svůj pozoruhodný design světel.

Foto: Audi

Doménou nového Audi jsou světla – a to na obou koncích auta

Od prémiových značek se však posuneme k té, která na našem trhu patří mezi vůbec nejlevnější. Řeč je samozřejmě o Dacii, konkrétně o modelu Sandero. Verzi s litrovým tříválcem a LPG se podíval na zoubek Dominik.

Spousta lidí však místo nové Dacie sáhne raději po nějaké ojetině. Jak po letech funguje takové Subaru Forester, poháněné inovovanou verzí kontroverzního boxer-dieselu, předvedl ve svém článku Dalibor. A podobnou cestou šel i Petr „Krab“ Jeřábek, který prozkoumal zákoutí stále ještě zánovního Jeepu Compass.

Tipy a rady:

U koupě ojetiny ještě s jedním článkem zůstaneme. Občas mohou být totiž notně matoucí značení motorů. Pod stejným marketingovým označením se v jednom modelovém roce může ukrývat výjimečně dobrá a spolehlivá jednotka, v dalším modelovém roce pak naopak mimořádně nespolehlivá. Několik případů tohoto jevu rozepsal Dalibor zde.

Foto: Dalibor Žák

Jeden je velmi dobrý a spolehlivý, druhý vám udělá díru do peněženky. Přitom se oba jmenují stejně

Pokud dnes čtete tyto řádky a ještě nemáte koupenou elektronickou dálniční známku, pak možná již není nač čekat. V pondělí totiž definitivně končí platnost nalepovacích kuponů, a pokud nechá většina řidičů nákup až na tento den, je dost možné, že e-shop opět spadne.

A dáme si i trochu hantýrky – znáte tyhle slangové pojmy z automobilového světa?

Průkopníci, odvážlivci a trocha historie:

Jméno Ignác Šustala vám možná nic neříká, ale to by se po přečtení článku od Tomáše Hyana mělo změnit. Koneckonců je to jeden z klíčových mužů z historie automobilky Tatra.

A máme tu i Čechy, kteří sice automobilky nezakládali, ale zato mají pro strach uděláno. Jedním z nich je Tomáš Vejmola, který dojel v Tuk-tuku z Thajska až domů. Ze stejného těsta jsou i naši borci, kteří se každoročně zúčastní Dakaru. Honza Červenka uzavírá svou sérii dakarských reportáží článkem o tom, co se během náročné rallye snídá, obědvá a večeří.

A jestli máte zvířátka radši v logách automobilek než na talíři, podívejte se na ta nejslavnější. Víte, proč má Lamborghini ve znaku býka a jaké mytické zvíře je vypodobeno v logách Saabu a Scanie?

Horké novinky:

Možná vás zaujme žebříček vůbec nejdražších aut, která se prodala v aukcích v uplynulém roce 2020. Tentokrát tabulce plné absurdních čísel vévodí francouzské Bugatti.

Foto: Gooding & Company

Historické závodní Bugatti Type 59 Sports má oprýskaný lak, ale i díky němu také cenu 278 milionů korun

Na druhém konci cenového spektra jsou pak nově představované crossovery s podivnými názvy, s nimiž se evropské automobilky pokusí dobýt indický trh. Zástupcem z Mladé Boleslavi bude Škoda Kushaq, z Francie pak přichází Renault Kiger.

A máme tu samozřejmě i auta, jejichž rychlost se vymyká běžnému vnímání. Na jedné straně je to dosud nejostřejší BMW M5 s přídomkem CS, na druhé pak ryze elektrická inovovaná Tesla, která nabídne monstrózní variantu Plaid a taky velmi podivný volant...

Doufáme, že jste si v naší bohaté nabídce různorodých článků vybrali. A jestli ne, nezoufejte, příští týden pro vás budeme mít další nálož!

Reklama

Související témata:
Načítám