Hlavní obsah

Netradiční pojmy automobilového světa: Mrkev či kachní ocas

Foto: Jakub Misík

Starý bílý bavorák má takzvané mrkačky, zatímco moderní modrý andělské oči. Už tušíte, o co jde?

Jak úzce může být spjatá lidská, zvířecí a rostlinná říše s automobily? Budete se divit, ale některé všeobecně známé komponenty získaly své pojmenování na základě podobnosti s faunou či flórou. Tajemství netradičního názvosloví odhalí přiložený slovníček, který například prozradí, co je mrkev nebo jaké vozy mají andělské oči.

Článek

Ačkoli se může na první pohled zdát, že jste si spletli server, chceme vás ujistit, že dnešní článek nebude o zelenině, psech nebo o rozhovoru s duchem Přemka Podlahy. Zaměříme se totiž na netradiční pojmy používané v automobilovém prostředí, které mají ovšem určitou podobnost s lidskou, zvířecí nebo rostlinnou říší.

Kachní ocas

Tento pojem budou někteří znát rovněž jako ducktail, tedy ve své cizojazyčné podobě. V automobilovém odvětví jde o protaženou záď, respektive spoiler ve tvaru připomínajícím kachní ocas. Díl jako takový podporuje aerodynamiku a stabilitu vozu ve vyšších rychlostech.

Foto: Tomáš Kopečný

Typický kachní ocas najdete u modelu Hyundai i30 Fastback N

Mrkev

Když se podíváte na vstupní hřídel převodovky, zjistíte, že je dost podobný oblíbené kořenové zelenině oranžového zbarvení.

Foto: Jan Majurník

Mrkev neboli vstupní hřídel převodovky

Hruška

Bez hrušky by talířové kolo diferenciálu nemohlo pracovat. Jde v podstatě o hřídel rozšířený ozubením, které koresponduje se zuby talíře. Dohromady tyto komponenty tvoří soukolí.

Foto: Jan Majurník

Hruška je vlastně jen hřídel s ozubením, jehož nejlepším kamarádem je talířové kolo

Prasátko

Pro tohoto důležitého čuníka nechoďte na farmu, ale do autodílů. Prasátko neboli brzdový váleček najdete u většiny moderních bubnových brzd. Představte si přiložený obrázek obráceně (nebo klikněte na odkaz), vidíte tam podobu hlavy prasete domácího?

Foto: Jan Majurník

Prasátko (brzdový váleček) je součástí většiny moderních bubnových brzd

Kopretiny

Jde o zlidovělé označení 15palcových ráfků z lehkých slitin, které se dodávaly především s vozidly Ford Puma. Malé sportovní kupé z 90. let je obouvalo až do svého faceliftu, kdy vyfasovalo modernější liťáky.

Foto: Jakub Deml

Někdo těmto kolům říká také turbíny, a to kvůli tvaru podobnému lopatkám

Nesmíme však zapomenout na staré škodovky a jejich dnes už ceněné kopretiny. Dřív se tato kola dávala do kovošrotu, dnes mají tržní hodnotu klidně 20 000 Kč.

Foto: Daniel Tausig

Tato Škoda 120 se rovněž pyšní dnes už cennými kopretinami

Mrkačky

Předmětné označení se používá u hlavních výklopných světel, které můžete znát z let dávno minulých. Mezi ikonické veterány honosící se mrkačkami patří například Mazda MX-5 nebo BMW řady 8.

Foto: Jakub Misík

Mrkačky mají šmrnc i léta po tom, co se přestaly používat

Andělské oči

Pokud očekáváte něco krásného a sladkého, zklameme vás. Andělské oči (angel eyes) je označení tvaru světleného podpisu/denního svícení v hlavních světlometech u vozidel od BMW. Opakem jsou podlouhlé ďáblovy oči (devil eyes), které můžete vidět v lampách u starších modelů od Audi.

Foto: Jakub Misík

Kulaté (nebo zakulacené) andělské oči denního svícení jsou ikonickým podpisem BMW

Kufr na mrtvoly

Kufr na mrtvoly, též známý jako mrtvolák, není nic jiného než zavazadelník u sedanů s tříprostorovou karoserií. Takový kufr sice má jen výklopné víko, ale zase je dost hluboký a dobře tvarovaný na to, aby pojal i několik mrtvol. Přezdívku podporuje i fakt, že policisté po celém světě v zavazadlových prostorech sedanů už pár nečekaných překvapení našli.

Foto: Jakub Deml

Sedany mají ideální tvar kufru pro převoz mrtvol

Hydraulická ruka

Po celém světě teď frčí videohra Cyberpunk 2077, kde různorodé tělní implantáty patří mezi naprosto běžné věci. To však není náš dnešní případ. V rámci užitkových vozidel se jedna pomůcka sice nazývá hydraulická ruka, nicméně s částí lidského těla nemá nic moc společného. I když je pravda, že slouží pro manipulaci s různými břemeny, takže vzdáleně simuluje funkci horní končetiny.

Foto: Tomáš Kopečný

Hydraulickou ruku hledejte na nákladních automobilech

Řidičovy druhé oči

Toto netradiční slovní spojení jste už zaručeně slyšeli, a to od nás nebo našich kolegů. Prakticky vždy to bylo v souvislosti s automobily značky Subaru a jejich pomocným asistenčním systémem nazvaným EyeSight. Jde o dvě kamery, co se starají o bezpečnost a neustále bdí nad situací před autem.

Foto: Jakub Misík

Dvě kamery systému EyeSight slouží jako pomocný pár řidičových očí

Pomeranč

Za normálních okolností je pomeranč ovoce, které oloupete a sníte. Kdo sleduje Červeného trpaslíka, tak ví, že může jít rovněž o meloun (ve lhacím režimu). Pomerančovou strukturu však najdete také na karoserii automobilu, což svědčí o nižší jakosti nebo horším stavu laku.

Foto: Jan Majurník

Pokud má auto pomerančový lak, není jeho struktura na pohled zcela hladká

Psí noha

Převodovky typu dog leg (psí noha) mají proházené rychlostní stupně. Kdo řídil starší Ferrari nebo ARO, tak ví. Kdo ne, doporučuji článek od kolegy Valáška, který tuto problematiku detailně rozebral.

Foto: Dominik Valášek

Hlavice řadicí páky ve Ferrari Testarossa ukazuje obrácené schéma řazení

A jistě by se toho našlo víc. Mechanici přece ví, že hrníčkové zdvihátko neslouží pro uskladnění ranní kávy. Čočka se sice jí, ale taky ji najdete v předních světlech. Komínek převodovky nezajišťuje odvod kouře, Thorovo kladivo není pracovní nástroj, ale diodové denní svícení u Volva a ramena pracují především na nápravách.

Foto: Jakub Deml

Pohlédněte Volvu do očí, nevidíte v něm tvar kladiva?

Jde sice o slovní hříčky, ale určitou podobnost se svými zvířecími, rostlinnými nebo lidskými předlohami určitě mají. V tom je český jazyk nádherný, ovšem není jediný. Schválně si na Garáži vyhledejte obytný chevrolet pojmenovaný Brown Sugar. Předmětný význam pak mnohé minimálně zaskočí…

Reklama

Související témata:
Mrkev
Hrušky
Načítám