Hlavní obsah

Obytný vůz postavený svépomocí může být i jednoduchý

Foto: Exploring Alternatives

Interiér tohoto svépomocí postaveného obytného auta působí úžasně útulně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne obytný vůz, jistě si představíte složitou a nákladnou stavbu, která sice nabízí fůru pohodlí, ale také stojí spoustu peněz. Mladý pár cestovatelů se však rozhodl svou vlastní stavbu pojmout sympaticky jednoduše a výsledek je prostě okouzlující.

Článek

Obytné vozy existují v mnoha velikostech, zaměřeních a podobách – může to být docela malý přívěs, velká dodávka nebo klidně i obrovský kloubový autobus, může to být obytňák luxusní, sportovní nebo expediční, může být oldschoolový i supermoderní, může být přestavěný z vojenského auta nebo klidně tak odolný, že v něm nějakou tu válku klidně přečkáte, pokud to bude nutné. Většinou jde ale o komplexní a více či méně sofistikované stavby, které samozřejmě stojí spoustu peněz, takže je jen logické, že někoho napadlo postavit si obytné auto svépomocí a co nejjednodušší…

Foto: Exploring Alternatives

Názorná ukázka, že obytný vůz nemusí být složitý ani drahý

Návrh i realizaci mají na svědomí Mat a Danielle, podle vlastního označení „minimalističtí nomádi“, kteří zkoumají různé způsoby cestování a ubytování v jednoduchém stylu (jejich profil najdete na Instagramu a Youtube jako „Exploring Alternatives“). Je proto pochopitelné, že si svůj obytný vůz postavili v přesně podobném duchu.

Základem se stal ojetý Ford Transit a pár si do něj sám navrhl a vytvořil vestavbu ze dřeva plnou chytrých nápadů se spoustou úložných skříněk a poliček. V přední části je toaleta a kuchyňka, za ní pak obrovská modulární postel, která se dá snadno přeskládat do pohodlného sezení s nastavitelným stolkem. Pod ní je pak úložný prostor, další ukládací místo je ve skříňkách pod stropem.

Pár cestovatelů se při návrhu také snažil obejít bez zbytečné techniky, takže zde nenajdete žádné složité elektrické rozvody, není tu LCD televize ani wi-fi. Jedinými spotřebiči jsou tu malá lednička a jednoplotýnkový vařič, které napájí 100W solární panely na střeše. Všechno se jinak ovládá manuálně – pomocí úchytů nebo táhel, dokonce i voda do umyvadla se vhání nožní pumpou. Osvěžující změna!

Celý proces od návrhu stavby přes nákup vhodné dodávky až po hotový vůz jim zabral rok a samotná stavba pak pět měsíců. Výsledek je okouzlující svou jednoduchostí, světlé dřevo spolu s velkou postelí pak vytváří příjemný dojem útulnosti. Je prostě jasné, že se v tomhle obytném voze bude báječně cestovat…

Reklama

Načítám