Hlavní obsah

Obytné auto, se kterým můžete absolvovovat dakarskou rallye

Foto: Earth Cruiser

Fakt je, že běžné obytné vozy vypadají trochu jinak...

Tohle auto je opravdu všechno. Je extrémní, všestrané, schopné... a ani trochu hezké. Ale přestože zvenku vypadá jako dům pejska a kočičky, když si ho prohlédnete do detailu, pochopíte.

Článek

Jaké má být správné obytné auto? Pohodlné? Spolehlivé? S obrovským dojezdem? Bylo by fajn, kdyby umělo jezdit v terénu? Maximálně soběstačné? Ať pomyslíte snad na cokoliv, pak to Cameroon Unimog EarthCruiser Explorer XPR440 nejspíš zvládne! Tento velmi zajímavý obytný automobil stojí na šasi Unimogu U 430, což je věc, která slouží jako základ pro stavbu doprovodných vozidel na Rallye Dakar a pro vojenské speciály. A v jeho výbavě najdete kuchyň, ledničku, sporák, toaletu a sprchový kout, ale taky pračku, topení a klimatizaci. Zkrátka obytné auto tak, jak má být!

Jenže na rozdíl od běžného obytného auta se s touhle věcí můžete vypravit klidně na konec světa! Díky vysokému podvozku s pohonem všech kol, třem uzávěrkám diferenciálů a dvěma navijákům se probijete i skutečným terénem. Při kempování, ale i při vyprošťování zapadlého auta pak přijdou vhod čtyři hydraulické nohy, podobně jako mají třeba jeřáby. Vzhledem k tomu, že palivové nádrže mají objem 800 litrů, disponuje dojezdem až 2500 kilometrů. Uveze taky 860 litrů vody a zatímco výbava jako markýza nebo solární střecha je pro obytné vozy standardem, tak XPR440 přidává třeba motorovou pilu, sadu pro filtraci pitné vody, nářadí a další nezbytnosti pro moderního zálesáka. A zajímavá je i možnost snadno přehodit řízení z levé na pravou stranu a naopak - prostě jen přesunete volant a pedály.

EarthCruiser Explorer XPR440 se zrodil v Austrálii, ale díky komponentům Unimogu od Mercedes-Benzu nebudete mít problém sehnat servis po celém světě. Pro našince bude překážkou spíš jeho cena, která začíná na 10 milionech korun...

Reklama

Související témata:
Načítám