Hlavní obsah

Změna evidenčních kontrol automobilů: Platnost se od března prodlouží na rok

Foto: MDČR

Od 1. března se prodlouží platnost evidenční kontroly vozidel z nynějších 30 dnů na jeden rok a omezí se počet případů, kdy už nebudou zapotřebí. Zjednoduší se také možnost rezervovat si registrační značku na auto ještě před jeho registrací.

Článek

Počítá s tím loňská velká novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která zčásti vstupuje k 1. březnu v účinnost. Další změny, které přináší, jako je třeba konec velkého technického průkazu, vstoupí v účinnost později, u technických průkazů nastane změna až od příštího roku. V dnešní tiskové zprávě o tom informovalo Ministerstvo dopravy.

Prodloužení platnosti evidenční kontroly bude platit zpětně i na již absolvované kontroly. „Pokud tedy například řidič úspěšně absolvoval evidenční kontrolu v lednu 2023, platí mu nově do ledna roku 2024,“ uvedlo ministerstvo.

Zákon zruší povinnost absolvovat evidenční kontrolu v situaci, kdy se provozovatel vozidla stává jeho vlastníkem, tedy hlavně při ukončení leasingu. „Každoročně se uskutečňovalo kolem jednoho milionu evidenčních kontrol. Nyní se tento počet výrazně sníží, a lidé tak ušetří spoustu svého času i peněz,“ uvedl Martin Kupka v dnešní tiskové zprávě.

Zjednoduší se i rezervace registrační značky. Motoristé si budou moci rezervovat značku už jeden měsíc před registrací vozidla. „Usnadníme práci a ušetříme čas například autodopravcům, kteří si zařizují všechny formality spojené se zařazením nového auta do svých flotil,“ popsal ministr Kupka.

Vláda v důvodové zprávě k zákonu uvedla, že dopravci se potýkají se zbytečnými prodlevami při pořizování vozidel, neboť povolení, která ke své činnosti potřebují, jsou často vázána na registrační značku vozidla. Začít vyřizovat tato povolení si tedy mohou až poté, co je vozidlo zapsáno v registru silničních vozidel a registrační značka je mu přidělena. Do doby, než potřebná povolení získají, však nemohou vozidlo využívat.

Účinnost dalších změn v zákoně nastane až k 1. září. Půjde hlavně o změny u historických vozidel. Například technické kontroly veteránů se budou odehrávat na stanicích technické kontroly.

„Vše vyvrcholí 1. lednem příštího roku, kdy dojde ke zrušení povinnosti mít velký technický průkaz. Řidiči tak místo dvou průkazů budou nově potřebovat jen jeden. Malý technický průkaz se doplní o některé údaje, ostatní technické informace budou dostupné elektronicky a řidič je bude mít vždycky po ruce, třeba ve svém mobilu,“ uvedlo ministerstvo. Ministerstvo ujišťuje, že změna dvou průkazů za jeden nový bude postupná a řidiči se nemusí bát povinných návštěv úřadu.

Reklama

Načítám