Hlavní obsah

Prodáváte auto? Nespoléhejte se jen na plnou moc k převodu vozidla, můžete za to ošklivě zaplatit

Foto: Michal Sakař

Abyste mohli auto převést, potřebujete k tomu nutně evidenční kontrolu na Stanici technické kontroly

Česká kancelář pojistitelů řeší každý měsíc přes 200 autonehod, které zaviní nepojištěný řidič. A na všech možných fórech se pravidelně řeší co dělat, když jste prodali auto, ale nový vlastník ho nepřevedl na sebe a teď vám začaly chodit pokuty. Jak obojímu předejít?

Článek

Člověk, který mění auto každý půl rok, bere všechny ty procesy kolem jako samozřejmost. Jenže ti, kteří jsou automobilově stálí, při prodeji svého automobilu často tápají. Hledají správné postupy, na internetu se snaží najít formulář kupní smlouvy a často rovnou stáhnou i plnou moc pro převod vozidla. A právě tady může vzniknout problém…

Jak prodat ojeté auto je na samostatný článek a zatímco někdo vám bude tvrdit, že jedinou správnou cestou je autobazar, kde to všechno vyřídí za vás, tak jiný zase odmítá platit někomu provizi z prodeje a zkusí to raději na vlastní pěst. V obou případech se vám ale může stát, že inkasováním peněz a předáním auta s klíčky to ještě nekončí. Pokuta za parkování na vaše staré auto? Nepříjemný dopis od České kancelář pojistitelů, vyžadující příspěvek do garančního fondu za nepojištěný automobil? Nebo dokonce nějaký trestný čin? Ano, ty historky snad nikdy neskončí. Přitom stačí tak málo!

Až budete dávat dohromady kupní smlouvu, soustřeďte se na to, aby obsahovala všechny potřebné náležitosti, aneb Ďábel tkví v detailech. Musí v ní být nejen nacionále kupujícího a prodávajícího, ale taky maximálně podrobný popis auta a jeho technického stavu. Vzor kupní smlouvy si zdarma můžete stáhnout zde jako PDF a zde jako textový soubor.

Dohodněte se taky, a písemně si to stvrďte, kdo nahlásí změnu majitele v registru vozidel. Pokud to necháváte na kupujícím, hrozí vám výše popsaná situace. Smlouvu o prodeji dobře uchovejte. Bude se vám hodit právě v případě, že zjistíte, že jste v registru vozidel stále vlastníkem auta, i když už počítáte s opakem.

„Ideální stav je, když se převodu na registru vozidel zúčastní obě strany, nebo si převod zajistíte sami,“ radí Vladimír Krejzar, právník České kanceláře pojistitelů. „Nechte si k tomu od kupujícího dodat plnou moc s ověřeným podpisem.“ Znamená to sice, že musíte převodu auta věnovat minimálně půl pracovního dne, ale na úřadech se můžete objednat na předem určený čas a tím si vše výrazně zjednodušíte. „Žádost o zápis změny vlastníka musíte podat do deseti pracovních dní, jestliže tak neučiníte, jedná se o přestupek, za který může správní orgán uložit pokutu až do 50 000 Kč,“ doplňuje Krejzar.

Už při prodeji vozidla by měl mít kupující sjednané svoje povinné ručení. Pokud jede s autem rovnou domů, stát se může cokoliv a pro prodávajícího, který už s tím nemá defacto nic společného, by to mohla být nejen nepříjemná komplikace, ale taky ztráta bonusů na jeho dalším pojištění. Ještě horší situace nastane, když prodávající povinné ručení zruší a kupující si ho ještě nepořídil.

„Česká kancelář pojistitelů řeší každý měsíc přes dvě stě autonehod, které zaviní nepojištěný řidič. ČKP je tu sice také od toho, aby za nepojištěné řidiče případné škody kryla, a poškozený tak nemusel škodu vymáhat sám, ale částku za vzniklou škodu na nepojištěném viníkovi poté vymáhá,“ varuje Vladimír Krejzar. „Tyto nehody se netýkají jen promáčklých plechů, které se však v dnešní době šplhají do částek i statisíců, ale hlavně škod na zdraví. A právě ty mohou dosahovat miliónových cifer.“

Právě papírování spojeného s převodem vozidla se mnozí prodávající bojí, ale přitom na tom není nic zas až tak složitého. Převeďte auto společně, ujistěte se, že nový majitel auta uzavřel povinné ručení a pak klidně zrušte u pojišťovny i to svoje.

Reklama

Související témata:
Načítám