Hlavní obsah

Volkswagen si sáhnul do svědomí: ID.3 má mít konečně pořádný interiér

Foto: VW

Nová úroveň kvality a designu, ještě větší zaměření na dlouhodobou udržitelnost a v neposlední řadě rozšíření výrobní sítě. To jsou ve zkratce kroky, kterými v rámci faceliftu automobilka Volkswagen již brzy vylepší kompaktní elektrický crossover ID.3 – ačkoliv sama tvrdí, že jde spíš o novou generaci.

Článek

Volkswagen má co napravovat. Jeho klíčový elektrický model ID.3 po svém představení sklidil vlnu kritiky za laciný interiér a nedotažený infotainment – a ani po třech letech není situace o mnoho lepší. Vše by měl ale vyřešit blížící se facelift, kterého se už ve Wolfsburgu nemohou dočkat.

Foto: VW

Exteriér se změní jen minimálně, nový design dostane přední nárazník nebo zadní svítilny, jinak je vše v podstatě při starém, zůstává i design kol

Wolfsburští chtějí za předešlými přešlapy, které shazovaly jinak povedené auto, udělat tlustou čáru, a tak i když jde evidentně „jen“ o výrazný facelift, lidé od VW jej považují za prakticky novou generaci. I to je jeden z důvodů, proč nás na něj lákají upoutávkou, která sice neukazuje všechny informace, ale dává věci poměrně jasné obrysy.

„Teorii faceliftu“ podporuje také fakt, že exteriér ukazuje (alespoň podle skic) jen poměrně drobné změny – jmenovitě vidíme o něco sportovnější tvar předního nárazníku, design kol i boční panely zůstávají zachovány, nechybí nová grafika zadních svítilen.

Nejrozsáhlejší změny se tedy odehrávají v interiéru, což podporuje „teorii nové generace“, za kterou si stojí automobilka. Má tu dojít na revizi zejména v oblasti kvality a zpracování, v neposlední řadě však displej informačně-zábavního systému naroste v úhlopříčce z původních deseti na celých dvanáct palců.

Foto: VW

Patrně nejzásadnějších změn se má dočkat interiér. Hlavní displej bude o dva palce větší, středová konzola je úplně nová

Myslelo se i na praktičnost, a tak se objeví i nově navržená středová konzola se zabudovanými držáky nápojů a dvojité dno zavazadlového prostoru.

„Nové ID.3 potvrzuje naše ambice v oblastech kvality, designu a trvalé udržitelnosti. Jeho design je dospělejší, materiály v interiéru jsou hodnotnější,“ říká Imelda Labbé, členka představenstva odpovědná za prodej, marketing a poprodejní služby značky Volkswagen. Četné návrhy zákazníků byly akceptovány a realizovány jako produktová vylepšení a rozšíření sériové výbavy: „Středem naší pozornosti jsou požadavky našich zákazníků. Proto jim se zájmem nasloucháme a naše produktové portfolio přizpůsobujeme jejich potřebám.“

Dojde tu i na softwarová vylepšení. Nový Volkswagen ID.3 se bude dodávat s nejnovější generaci softwaru o vyšším výkonu, který bude automaticky umět přijímat aktualizace (Over-the-Air). Těšit se můžeme i na vylepšení asistenčních systémů jako Park Assist Plus nebo Travel Assist.

Značka to s modelem ID.3 myslí opravdu vážně, a tak se kromě stávajících závodů ve Cvikově a v Drážďanech bude na jeho výrobě podílet také továrna v domácím Wolfsburgu, a to už od první poloviny roku 2023. Automobilka tak rozhodla v reakci na vysokou poptávku po kompaktním elektrickém crossoveru.

„ID.3 ukazuje, jak naplňujeme ambice značky Volkswagen nabízet velmi kvalitní technologie a inovace i v kompaktní třídě,“ prohlásil člen představenstva značky Volkswagen odpovědný za oblast technického vývoje Kai Grünitz. „To se v neposlední řadě zrcadlí v nových komfortních a asistenčních systémech. Díky používání sdílených dat v nejnovější verzi systému Travel Assist činíme další krok na cestě k automatizované jízdě.“

Světová premiéra vylepšené verze ID.3 je naplánována na březen 2023, na český trh pak přijde v červnu. Wolfsburg už aktuálně přijímá objednávky na verze jako Life, Tour, Business, Style nebo Max, startovní cena je v Německu 43 995 eur (lehce přes 1 milion korun).

Reklama

Načítám