Hlavní obsah

Udělali jsme chybu, přiznal Volkswagen. Na volant vrátí klasická fyzická tlačítka

Foto: VW

Experiment s dotykovými tlačítky Volksagenu nevyšel. Automobilka se však poučila a od příštího roku do Golfu vrátí na volant fyzická tlačítka. Zda přibydou tlačítka i na kritizovaném ovládání topení a infotainmentu zatím není jisté.

Článek

Ovládání pomocí tlačítek na volantu je skvělý způsob, jak si snadno zvýšit hlasitost rádia nebo přijmout telefonní hovor, aniž by člověk musel sundat ruce z volantu. Jenže pokud je tlačítek příliš mnoho nebo nejde o fyzická tlačítka, je ovládání o dost méně intuitivní.

Své o tom ví Volkswagen, který do některých svých modelů instaloval volanty, které nemají fyzická, ale dotyková tlačítka. Pokud jste řídili třeba poslední generaci Golfu právě s tímto vynálezem, asi nám dáte za pravdu, že ovládání není tak intuitivní. Chybí totiž haptická vazba, takže někdy tlačítko stisknete omylem, jindy musíte to samé mačkat vícekrát. Zkrátka asi nebudeme sami, kdo tvrdí, že fyzická tlačítka, jakkoliv výrobně dražší, jsou nezastupitelná.

Kritiku novinářů a nářky zákazníků však tentokrát Volkswagen vyslyšel a chybu plánuje napravit. Ředitel automobilky, Thomas Schäfer, na svém profilu na LinkedInu uvedl, že se do modelů VW vrátí fyzická tlačítka. „Vytváříme novou jednoduchost ovládání našich vozidel. Například vracíme zpět volant s tlačítky! To je to, co zákazníci od VW chtějí,“ napsal Schäfer, který letos odešel z vedení Škody Auto právě do Volkswagenu.

Foto: Lukáš Volšický

Dotyková ploška není tak intuitivní jako fyzická tlačítka.

Zatím se tlačítka vrací jenom na volant, i když od pracovníků vývoje mladoboleslavské automobilky jsme zaslechli, že více fyzických tlačítek by měl mít i chystaný facelift Octavie a dalších modelů. Ale to je zatím v rovině spekulace.

Dotyková tlačítka na volantu už nebude mít faceliftovaný Golf (dorazí již příští rok). V případě sesterských modelů – Škoda OctaviaSeat Leon – úprava nutná nebude. Ani jeden z těchto modelů dotykové ovladače na volantu nevyužíval.

Jaký způsob ovládání preferujete?
Fyzická tlačítka
96,4 %
Dotyková tlačítka
1,3 %
Digitální tlačítka
0,7 %
Ideální mix předchozích, který ještě nikdo nenašel
1,6 %
Celkem hlasovalo 6138 čtenářů.

Reklama

Načítám