Hlavní obsah

V Praze se prohání tajemný maskovaný prototyp. Mohla by to být nová generace auta, které si Češi zamilovali

Foto: Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v Česku potkáte maskovaný prototyp automobilu, půjde většinou o škodovku. V tuzemsku ale svoje připravované novinky pravidelně testují i jiní výrobci.

Článek

Dokládají to i zajímavé snímky, které nám nedávno zaslal jeden čtenář. Ten v Praze nachytal tajemné SUV oblečené do kamuflážní folie a stihl ho také vyfotit. Fotky jsou bohužel jen tři, posádka v autě totiž pochopitelně o pozornost nestála, takže prototyp zase rychle zmizel.

Na první pohled je zřejmé, že přistižený prototyp nepatří mladoboleslavské automobilce Škoda. Prozrazují to některé detaily, zejména řešení světlometů. Právě ty podle nás jasně napovídají, že se díváme na chystanou novinku značky Dacia.

Naznačuje to také přední maska (všimněte si zakrytí místa, které odpovídá pozici loga Dacia) a způsob, jakým na ni lampy navazují. Zadní svítilny vypadají, že jsou ve tvaru položeného písmene ypsilon. A vidíme také zajímavě tvarovanou kapotu, výrazný přední nárazník, vystouplé zadní blatníky nebo „stoupající“ spodní linii zadních bočních oken.

Z toho všeho usuzujeme, že se po Praze pohybuje prototyp třetí generace Dacie Duster, která by se nám měla v plné parádě představit v průběhu příštího roku.

Už delší dobu víme, že nový Duster bude po designové stránce výrazně ovlivněn konceptem Bigster, který Dacia odhalila na začátku roku 2021. A fotografie maskovaného vozu z Prahy to jen potvrzují.

A také naznačují, že by příští provedení oblíbeného kompaktního SUV opravdu mohlo do velké míry vypadat tak, jak jsme vám nedávno ukázali na neoficiálních ilustracích od designéra Larse Sältzera. Jeho návrh si můžete připomenout v galerii a porovnat ho s nejnovějšími snímky prototypu.

Pojďme si také připomenout, že Duster v novém vydání využije platformu CMF-B známou z modelů Sandero, Logan či Jogger. Co se motorizací týče, nový Duster s velkou pravděpodobností nedostane vznětový motor - minimálně ve verzi pro evropské trhy.

Základem zřejmě bude přeplňovaný zážehový tříválec o objemu 1,2 litru, doplněný o 48V mild-hybridní technologii. Jednotka by měla být dostupná ve dvou výkonových variantách a také v provedení na LPG. Zákazníci budou moci volit mezi manuální a automatickou převodovkou, počítat snad můžeme i s verzí s pohonem všech kol.

Jistě dorazí také plně hybridní Duster E-Tech, tajemstvím ale zatím zůstává, jestli Dacia sáhla pro starší variantu s atmosférickou šestnáctistovkou (najdeme ji například v nové hybridní Dacii Jogger), nebo vsadí na novější evoluci s větším spalovacím motorem 1.8 SCe.

Třetí generace Dacie Duster by tedy měla dorazit v příštím roce. V roce 2025 přijede ještě její větší příbuzný, až sedmimístné SUV, o němž se zatím hovoří jako o modelu Bigster.

Související témata:
Načítám