Hlavní obsah

Nová Dacia Duster: Třetí generace dorazí příští rok a bude vypadat odvážněji

Foto: LARSONdesign, Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dacia na příští rok chystá jednu zásadní premiéru, představí nám třetí generaci populárního kompaktního SUV Duster. Jak by očekávaná novinka mohla vypadat?

Článek

Už delší dobu víme, že nový Duster bude po designové stránce výrazně ovlivněn konceptem Bigster, který Dacia odhalila na začátku roku 2021. Na internetu už se také objevily patentové snímky a fotografie maskovaných prototypů zachycených během testování. Tyto záběry návaznost na studii Bigster potvrzují.

Počítá s ní také známý designér a virtuální umělec Lars Sältzer, který se na svém Instagramu nedávno pochlubil vlastní vizí třetí generace rumunského SUV. A návrh je to hodně zajímavý, naznačuje totiž, že by novinka mohla vypadat poměrně odvážně.

Okamžitě zaujmou především mohutné boky, zejména ty zadní působí opravdu svalnatě. Všimněte si také netradičně tvarovaných nárazníků, masivních D-sloupků a zajímavě navržené přední kapoty. Dalším výrazným prvkem jsou přední světlomety a zadní svítilny pracující s motivem položeného písmene Y. U předních světlometů ho tvoří diody, zadní pak rovnou mají tvar položeného ypsilonu.

Jsme zvědaví, jak moc se Lars do podoby třetí generace Dacie Duster trefil. Vědět to ale budeme až za několik měsíců.

Už nyní však víme, že kompaktní SUV v novém provedení využije platformu CMF-B, známou z modelů Sandero, Logan či Jogger. Co se motorizací týče, nový Duster s velkou pravděpodobností nedostane vznětový motor - minimálně ve verzi pro evropské trhy. Základem zřejmě bude přeplňovaný zážehový tříválec o objemu 1,2 litru, doplněný o 48V mild-hybridní technologii. Jednotka by měla být dostupná ve dvou výkonových variantách a také v provedení na LPG. Zákazníci budou moci volit mezi manuální a automatickou převodovkou, počítat snad můžeme i s verzí s pohonem všech kol.

Jistě dorazí také plně hybridní Duster E-Tech, tajemstvím ale zatím zůstává, jestli Dacia sáhla pro starší variantu s atmosférickou šestnáctistovkou (najdeme ji například v nové hybridní Dacii Jogger) nebo vsadí na novější evoluci s větším spalovacím motorem 1.8 SCe.

Třetí generace Dacie Duster by tedy měla dorazit v příštím roce. V roce 2025 přijede ještě její větší příbuzný, až sedmimístné SUV, o němž se zatím hovoří jako o modelu Bigster.

Jak se těšíte na novou Dacii Duster?
Nemůžu se dočkat, ať bude vypadat jakkoliv.
2 %
Tahle se mi líbí, tu bych bral.
77 %
Moc mi nepadla do oka, snad bude ve skutečnosti hezčí.
3 %
Duster mě nijak neláká.
18 %
Celkem hlasovalo 4728 čtenářů.
Související témata:
Načítám