Hlavní obsah

V Evropě chybí levná, miniaturní a praktická dodávka pro drobné podnikatele – Týden v Garáži

Foto: Hyundai

První únorový týden letošního roku je pomalu za námi a my vám přinášíme pravidelné shrnutí nejdůležitějších a nejzajímavějších informací z uplynulých dnů. Škodovka nám konečně představila očekávaný nový elektrický Enyaq Coupé iV, otestovali jsme pro vás české, ruské i americké auto a Hyundai nás inspiroval k zamyšlení, co v Evropě chybí.

Článek

V současnosti si v Evropě vyberete z až nepřeberného počtu módních crossoverů a SUV všech značek, velikostí i „mezivelikostí“, ale jeden druh vozidla na zdejším trhu zcela chybí – levná a praktická miniaturní dodávka pro drobné podnikatele. A tím nemyslíme „malá“ užitková auta velikosti Fiatu Doblo a konkurentů, ale opravdovou maličkou dodávku pro provozovatele malých obchodů, restaurací či rozvážkových služeb.

Myslíme tím doslova kapesního, ale šikovného pracanta, jakého si začínají objednávat podnikatelé v Jižní Koreji pro přepravu nákladu v přecpaných asijských velkoměstech. Hyundai tam uvádí na trh užitkovou verzi miniaturního crossoveru Casper, který i se svou subkompaktní velikostí pojme až 940 litrů nákladu a oddělí jej od posádky i okolního světa přepážkou a kovovými tyčemi chránícími okna před rozbitím.

Foto: Hyundai

Užitkový Hyundai Casper vypadá jako ideální řešení pro drobné podnikatele, kteří neprodávají zboží velkých rozměrů

Aby toho nebylo málo, základní cena užitkového Casperu startuje od zhruba 244 tisíc Kč. I Američané, zbožňující obrovské pracovní pick-upy, by tak výhodnou koupi nazvali „krádeží“. V Evropě se v podobné velikosti bude prodávat nová čistě elektrická Dacia Spring Cargo s dvoumístnou kabinou a užitečným zatížením okolo 300 kg, ale s přihlédnutím k normálním cenám elektromobilů asi bude výrazně dražší.

V redakci jsme se inspirovali kouzlem a potenciálem malého užitkového Hyundaie Casper a připravili pro vás čtenářskou anketu, zda by pro vaše podnikání byla maličká dodávka jako ideální parťák. Do hlasování se můžete zapojit zde:

Umíte si představit malý Casper jako svého pomocníka při podnikání?
Jasně, pro moje potřeby by bohatě stačil
100 %
Ne, potřebuji větší dodávku
0 %
Těžko říct, musel(a) bych to vidět naživo
0 %
Celkem hlasovalo 1658 čtenářů.

Uplynulý týden byl nabitý i žhavými českými novinkami – hned v pondělí Škoda Auto slavnostně představila očekávanou novou elektrickou Škodu Enyaq Coupé iV i silnější variantu RS iV, historicky první „ereso“ na baterky s karoserií SUV-kupé, a o dva dny později na ně navázala prvními oficiálními skicami připravované Fabie Monte Carlo, vycházející z aktuální čtvrté generace.

Foto: Škoda Auto

Nová Škoda Enyaq Coupé RS iV se chlubí stylovější karoserií SUV-kupé, lepší aerodynamikou a delším dojezdem

Vyjma odhalení nových škodovek se elektrická Škoda Enyaq iV ve variantě Sportline s větším akumulátorem a pohonem všech kol objevila i v našich nejnovějších redakčních testech. Tam ji později doplnila i ruská Lada Granta Cross, americký Dodge Durango s legendárním osmiválcem Hemi a Mercedes-Benz třídy B z druhé ruky. Při nákupu ojetiny si pak dejte pozor na auta, která odmítají i autobazary.

Reklama

Související témata:
Načítám