Hlavní obsah

Tohle není koncept, ultimátní odlehčený teréňák chtějí Číňané skutečně vyrábět! Do kapsy pak strčí i Hummer

Foto: Dongfeng Mengshi

Řekli byste, že půjde jen o koncept, ale kdepak…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není tomu tak dlouho, co čínský Dongfeng představil svoje elektrické SUV M-Hero přezdívané čínský Hummer, které nabídne výkon více než 1 000 koní a takovou hmotnost, že k jeho řízení potřebujete řidičák na náklaďák. Nyní výrobce ukázal odlehčené provedení M-Hunter, jež sice vypadá jako koncept, ale není. Zamíří totiž do výroby a možná i do Česka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dongfeng Mengshi M-Hero je drsné off-roadové SUV, které se jak v plně elektrickém, tak v provedení s prodlužovačem dojezdu nabízí také v Česku. Jeho problémem je ovšem hmotnost, kvůli níž je (prozatím) nutné pro jeho řízení vlastnit řidičský průkaz skupiny C a mít krabičku na placení mýta (od poplatku je vozidlo osvobozeno, potřebuje však mít fyzicky krabičku).

Nyní se představuje jeho zkrácená a odlehčená varianta M-Hunter s rámem a bez klasických dveří, která by se očividně mohla vejít do 3,5 tuny a uspokojit i náročné terénní nadšence, a to nejen díky pohonu všech kol, uzávěrkám a možnosti „krabí chůze“.

Přece jen původní M-Hero, z něhož M-Hunter vychází, je už sám o sobě ultimátní díky čistému elektrickému výkonu skoro 1 100 koní (1 400 Nm), potažmo 815 koní (1 050 Nm) u provedení s prodlužovačem dojezdu ve formě čtyřválcového generátoru elektřiny o objemu 1,5 litru.

M-Hunter navíc nabídne nosič dvou rezervních kol, střešní nosiče, pevnostní nárazník, naviják, přídavné osvětlení a dvě místa k sezení.

Dongfeng také uvedl, že nejde o koncept, ale že tento model (byť nejspíš v lehce pozměněné formě kvůli homologaci) zamíří do výroby. Bližší informace se máme dozvědět na autosalonu v Pekingu, kde bude výrobce od 25. dubna 2024 vystavovat.

Pokud byste o M-hunter měli zájem, víme, že tuzemské zastoupení Dongfengu je schopné tento model nejen dovézt, ale také individuálně schválit, pokud by to pro Evropu neudělal sám výrobce. Čili pokud máte chuť a přes tři miliony na kontě, může (pravděpodobně) být tahle hračka pro drsňáky vaše.

Načítám