Hlavní obsah

Tady zmizí hodně peněz od Ježíška: Na tunerskou scénu se vrací kultovka z 80. let

Foto: Bridgestone

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Bridgestone vrací na trh vlastní kola, která se v osmdesátých a devadesátých letech stala ikonickými zejména na japonských sportovních vozech.

Článek

Co je tak atraktivního na sadě bílých „plecháčů“, můžete si říct při prohlídce přiložených fotografií. Ač obutí vypadá jako typická česká sada zimáků, jedná se o působivý kousek historie. Chceme-li se vrátit na úplný začátek, musíme vyrazit na japonskou tunerskou scénu v raných osmdesátkách.

Tehdy vznikla kola Bridgestone Super RAP Evo pro sportovní vozy účastnící se rallyeových soutěží či různých gymkhan. Ač to na první pohled nevypadá, původně šlo o sadu dvoudílných hliníkových kol o třinácti a čtrnácti palcích, o pár let později se přidaly ještě patnáctky.

A v čemže tkví jejich kouzlo? Zatímco klasické lité kolo s paprskovým designem by při jízdě mimo zpevněné cesty zaneslo brzdovou soustavu špínou a blátem, toto obutí tomu zabraňovalo, zároveň však dokázalo odvádět teplo díky mnoha kruhovým otvorům po svém obvodu. Výrobce ostatně říkal, že jde o skvělý poměr výkonu k minimální hmotnosti. Však také jeden třináctipalcový disk vážil pouhých tři a půl kilogramu.

Foto: Bridgestone

Dobový prospekt ukazuje různé varianty kol.

Kola Super RAP Evo si však postupem času získala oblibu také pro svou originální estetiku, a tak se začala objevovat i na vozech, které se závoděním neměly nic společného. Třeba na typických japonských kei cars.

Dnes obutí u tunerů stále patří mezi hojně vyhledávané zboží, nejčastěji se objevuje na starých sportovních mazdách a toyotách. A značka Bridgestone má pro všechny zájemce skvělou zprávu - pokud tato kola chcete, už je nemusíte hledat na bazarech z druhé ruky. Oficiálně se totiž vrací do výroby!

Foto: Bridgestone

A takto vypadá moderní edice. Dnes už jsou kola jednodílná.

Zatím jsou na výběr pouze patnáctky ve vícero specifikacích pro různé vozy, za jeden disk dáte od 6 400 Kč, sada tedy vyjde na 25 600 Kč. Výhledově nabídku doplní ještě menší a cenově dostupnější provedení. Reinkarnovaná kola pořídíte výhradně v bílé barvě, která je svého času proslavila. Objednávat můžete už teď, první kusy se u majitelů objeví v únoru příštího roku.

Reklama

Související témata:
Načítám